31. 8. 2015

Úkazy na obloze 31. 8. - 6. 9. 2015 (36. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v šestatřicátém týdnu roku 2015. Měsíc bude v sobotu 5. září v poslední čtvrti. Aktivita Slunce se zvýšila. 
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 
 
     Měsíc je v sobotu (5. září) v poslední čtvrti. Tedy Měsíc koncem týdne nebude rušit naše pozorování slabých objektů v první polovině noci. Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo.  Saturn je viditelný večer. Planeta Uran je vidět již v první polovině noci v souhvězdí Ryb a Neptun je už viditelný v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. Obě planety jsou vidět po celou noc. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 
 
     síc: v sobotu 5. září bude Měsíc v 10h 53m SEČ v poslední čtvrti. V noci z pátka na sobotu (z 4.9. 2015 na 5.9. 2015) nás bude čekat několik zákrytů jasných hvězd Měsícem. Tyto hvězdy nacházejí v otevřené hvězdokupě Hyády v souhvězdí Býka. Dokonce dojde i k zákrytu nejjasnější hvězdy tohoto souhvězdí - hvězdy Aldebaran.  1.9.2015 tomu bude předcházet zákryt hvězdy mý Psc, který nastane kolem desáté hodiny večerní. Zákryty v Býkovi budou probíhat postupně od deseti hodin večer 4.9.2015 do ranních hodin 5.9.2015. (viz. tabulka).


     V září nás čeká úplné zatmění Měsíce - 28. září 2015 od druhé hodiny ranní až téměř do východu Slunce, Slunce vychází asi půl hodiny po konci částečného zatmění (podrobnější informace přineseme později).
 
     Aby nebylo zákrytů moc - zákryt hvězdy 24 Tau
Časně ráno 7. září 2015 bychom mohli spatřit zákryt hvězdy planetkou 2520 Novorossijsk, která byla objevena 26. srpna 1976 na Ukrajině jejíž průměr se odhaduje na 55 km. Je to jedinečný úkaz, který není vidět každý den a na celém území, kde je právě tma. Pás stínu, který vrhá planetka na Zemi by měl pokryt celé Čechy, je otázkou, zda část nezasáhne i k nám na Moravu. Zákryt by mět trvat cca 4 s a mělo by dojít k zeslabení jasnosti hvězdy z 6,3 mag na cca 17 mag, takže nám v dalekohledu zmizí. Planetku o jasnosti 17,1 mag neuvidíme ani ve větších dalekohledech. Hledání zakrývané hvězdy o jasnosti 6,3 mag by neměl být velký problém neboť je součástí známé hvězdokupy Plejády (M 45) v souhvězdí Býka. Je kousek (cca 2´ východně) od jasnější hvězdy Alcyone (2,9 mag). Vzhledem k tomu, že se jedná o krátký úkaz toto pozorování je více vhodné pro CCD měření.
 
     Viditelnost planet: na večerní obloze můžeme vidět planetu Saturn, jeho viditelnost pomalu končí. V první polovině noci pak z planet je nad obzorem Uran a Neptun. Ty však již pouhým okem neuvidíme. Na ranní obloze se začíná objevovat planeta Venuše a Mars. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
 
     Venuše (- 4,2 mag) se objevila na ranní obloze jako Jitřenka nad východním obzorem asi hodinu a půl před východem Slunce. Pro Vyškov vychází kolem půl čtvrté ráno. Tedy je vidět již za ranního šera neboť Slunce vychází kolem páté hodiny ranní. 

     Mars (1,8 mag) je vidět na ranní obloze v souhvězdí Lva. vychází kolem třetí hodiny ranní (pro Vyškov v 02h 52m SEČ).

     Saturn (0,5 mag) je na obloze v souhvězdí Štíra. Zapadá již kolem půl desáté večer (pro Vyškov v 21h 29m SEČ). Pomalu končí jeho viditelnost na večerní obloze nízko nad jihozápadním obzorem. Je vidět nad "klepety" Štíra. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou.  

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází před osmou večer (pro Vyškov vychází v 19h 43m SEČ). Uran se nachází mezi hvězdami zéta Psc (5,1 mag) a hvězdou 88 Psc (6. mag).

     Neptun (7,8 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází před půl sedmou večer (pro Vyškov vychází ve 18h 27m SEČ). Nachází se necelé 3° západně od hvězdy lambdy Aqr (3,7 mag). 
 
     Slunce bylo na vyšší aktivitě. Způsobila to aktivní oblast č. 2403, kde docházelo ke středně silným erupcím. Uvidíme, jak to bude tento týden vypadat. Dnes Slunce vyšlo před po páté ráno a zapadne kolem půl sedmé večer (pro Vyškov v 18h 38m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 13m SEČ a zapadá v 18h 27m SEČ. Noc se tedy opět prodlužuje zhruba o 18 minut.  
 
     Přelety stanice ISS se dějí na denní obloze.
 
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***