24. 8. 2015

Úkazy na obloze 24. 8. - 30. 8. 2015 (35. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,


     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve pětatřicátém týdnu roku 2015. Měsíc bude v sobotu 29. srpna v úplňku. Aktivita Slunce se zvýšila.
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 
 
     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 
 
     Měsíc je v sobotu (29. srpna) v úplňku. Tedy Měsíc koncem týdne nebude rušit naše pozorování slabých objektů téměř celou noc. Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo.  Saturn je viditelný v první polovině noci. Planeta Uran je vidět již v první polovině noci v souhvězdí Ryb a Neptun je už viditelný v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. Obě planety jsou vidět po celou noc. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 
 
     síc: v sobotu 29. srpna bude Měsíc v 19h 35m SEČ v úplňku. 29. srpna bude Měsíce v konjunkci s planetou Neptun. 30. srpna bude Měsíc nejblíže od Země (perigeum - 358290 km).  
 
     Viditelnost planet: na večerní obloze můžeme vidět planetu Saturn, jeho viditelnost pomalu končí. V první polovině noci pak z planet je nad obzorem Uran a Neptun. Ty však již pouhým okem neuvidíme. Na ranní obloze se začíná objevovat planeta Venuše a Mars. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
 
     Venuše (- 4,2 mag) se objevila na ranní obloze jako Jitřenka nad východním obzorem asi hodinu před východem Slunce. Pro Vyškov vychází kolem čtvrté hodiny ranní. Tedy je vidět již za ranního šera neboť Slunce vychází kolem páté hodiny ranní. 

     Saturn (0,5 mag) je na obloze v souhvězdí Štíra. Zapadá již kolem desáté večer (pro Vyškov v 21h 56m SEČ). Pomalu končí jeho viditelnost na večerní obloze. Je vidět nad "klepety" Štíra již nízko nad jihozápadním obzorem. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou.  

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází po osmé večer (pro Vyškov vychází v 20h 11m SEČ). Uran se nachází mezi hvězdami zéta Psc (5,1 mag) a hvězdou 88 Psc (6. mag).

     Neptun (7,8 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází před sedmou večer (pro Vyškov vychází ve 18h 55m SEČ). Nachází se necelé 3° západně od hvězdy lambdy Aqr (3,7 mag). 
 
     Slunce bylo na vyšší aktivitě. Slunečních skvrn je málo. Uvidíme, jak to bude tento týden vypadat. Dnes Slunce vyšlo před pátou ráno a zapadne před sedmou večer (pro Vyškov v 18h 52m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 03m SEČ a zapadá v 18h 42m SEČ. Noc se tedy opět prodlužuje.  
 
     Přelety stanice ISS se dějí na denní obloze.
 
     A jeden snímek z MontePa na závěr. Jedná se o otevřenou hvězdokupu M 103 v souhvězdí Cassiopeia, na snímku je i s hvězdou Delta Cas. Snímek byl pořízen 8.8.2015, expozice 3 min za pomoci astropointeru 80/400mm s použitím snímače Canon 1200D. Snímek pořídil Pavel Foltýn. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

 ***