20. 8. 2015

Úkazy na obloze 17. 8. - 23. 8. 2015 (34. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve čtyřiatřicátém týdnu roku 2015. Měsíc bude v sobotu 22. srpna v první čtvrti. Aktivita Slunce je opět nižší.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 
 
     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 
 
     Měsíc je v sobotu (22. srpna) v první čtvrti. Tedy Měsíc koncem týdne nebude rušit naše pozorování slabých objektů v první polovině noci. Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo.  Saturn je viditelný v první polovině noci. Planeta Uran je vidět již před půlnocí v souhvězdí Ryb a Neptun je už viditelný v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 
 
     Měsíc: v sobotu 22. srpna bude Měsíc ve 20h 31m SEČ v první čtvrti. 18. srpna bude Měsíce nejdále od Země (apogeum - 405848 km). 22. srpna bude Měsíc od planety Saturn vzdálen pouze 1,5°.
 
     Viditelnost planet: v první polovině noci můžeme vidět planetu Saturn. V první polovině noci pak z planet je nad obzorem Uran a Neptun. Ty však již pouhým okem neuvidíme. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
 
     Merkur je již nepozorovatelný na večerní obloze. 

     Venuše a Jupiter  jsou nepozorovatelné.

     Saturn (0,4 mag) je na obloze v souhvězdí Štíra. Zapadá před kolem půl jedenácté večer (pro Vyškov v 22h 23m SEČ). Ještě za světla před  šestou hodinou je asi 20° nad jihem, později až se setmí je krásně vidět nad "klepety" Štíra již nízko nad jihozápadním obzorem. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou.  

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází po deváté (pro Vyškov vychází v 20h 39m SEČ). Uran se nachází mezi hvězdami zéta Psc (5,1 mag) a hvězdou 88 Psc (6. mag).

     Neptun (7,8 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází před osmou večer (pro Vyškov vychází ve 19h 22m SEČ). Nachází se necelé 3° západně od hvězdy lambdy Aqr (3,7 mag).
 
     Slunce bylo opět na nižší aktivitě. Slunečních skvrn je málo. Dnes Slunce vyšlo kolem tři čtvrtě na pět ráno a zapadne po sedmé večer (pro Vyškov v 19h 05m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 53m SEČ a zapadá v 18h 56m SEČ. Noc se tedy opět prodlužuje.  
 
     Přelety stanice ISS se přesouvají na denní oblohu.
Datum           Začátek           Směr                              Konec           Směr
17.8.              20h 42m          západoseverozápad        20h 48m        jihovýchod
18.8.              21h 26m          západ                            21h 30m        jih
     A jeden snímek z MontePa na závěr. Jedná se o tzv. "Mlhovinu v Andromedě" - galaxie M 31 a její průvodce M 32. Snímek byl pořízen 8.8.2015, expozice 3 min za pomocí astropointeru 80/400mm s použitím snímače Canon 1200D. Snímek pořídil Pavel Foltýn. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek


***