30. 6. 2015

Úkazy na obloze 29. 6. - 5. 7. 2015 (27. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v sedmadvacátém týdnu roku 2015. Měsíc bude ve čtvrtek 2. července v úplňku. Aktivita Slunce je na vyšší úrovni, po průchodu okem viditelné skvrny a třem významnějším erupcím se opět aktivita snižuje.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 

     Měsíc je ve čtvrtek (2. července) v úplňku. Tedy Měsíc bude rušit naše pozorování slabých objektů celou noc. Musíme si také uvědomit, že noci v těchto dnech jsou nejkratší v celém roce a tudíž k pozorování není moc času, nehledě na to nesmíme zapomenout, že astronomický soumrak nenastává, obloha není úplně temná jako na jaře nebo na podzim. Večer je dobře vidět nad západním obzorem jasná Venuše. Největší planeta Jupiter, je již hodně nízko po setmění nad jihozápadním obzorem a zapadá kolem desáté.  (Slunce zapadá až kolem osmé hodiny večerní). Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo. Tedy Slunce zapadá až v devět hodin občanského letního času, který používáme. Saturn je již viditelný v první polovině noci.  Merkur je nepozorovatelný. Planeta Uran je v druhé polovině noci v souhvězdí Ryb a Neptun je kolem půlnoci v souhvězdí Vodnáře. 6.7.2015 bude Země nejdále od Slunce (152,1 mil. km). V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     30. června a 1. července nastane vyvrcholení přibližování planet na obloze - Jupiteru s Venuší. Planety se na obloze "minou" o pouhých 20´ (tj. dvě třetiny měsíčního úplňku) - viz obr. 

     Měsíc: Měsíc bude ve čtvrtek 2. července ve 3h 19m SEČ, v úplňku. 5. července bude Měsíc nejblíže Zemi (perigeum - 367 tis. km). 

    Viditelnost planet: po západu Slunce je nad západním obzorem jasná planeta Venuše. Jupiter je pozorovatelný po západu Slunce již dost nízko a v první polovině noci můžeme vidět planetu Saturn (nejvýše nad obzorem je kolem deváté večer).  Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.


     Venuše (- 4,4 mag) je vidět, jako jasná večernice, velmi dobře po západu Slunce nad západním obzorem. Zapadá kolem půl desáté večer (pro Vyškov ve 22h 06m SEČ). 30. června dojde k těsnému přiblížení Venuše a Jupiteru (0,3°). Do zorného pole dalekohledu se tedy pohodlně vejde kotouček Jupiteru a stejně velký srpek Venuše. Je to příležitost pro fotografy tento vyjímečný úkaz zachytit. 

     Jupiter (- 1,8 mag) se dá pozorovat po západu Slunce již nízko nad jihozápadním obzorem. Zapadá kolem desáté (pro Vyškov ve 22h 08m SEČ). Kolem deváté je zhruba 15° nad jihovýchodem. Při přiblížení s Venuší 30. června budou Jupiter doprovázet vpravo Io, Europa a Kallisto a vlevo nejjasnější Ganymed.
     Úkazy Jupiterových měsíčků: již bude obtížné sledovat tyto úkazy (viz graf)

     Saturn (0,2 mag) se začíná na obloze objevovat za světla kolem půl páté večer  v souhvězdí Štíra. Zapadá před druhou hodinou ranní (pro Vyškov v 1h 42m SEČ). Kolem deváté večer je asi 20° nad jihem a je krásně vidět nad "klepety" Štíra. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou.  

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází před půlnocí (pro Vyškov vychází v 23h 51m SEČ).

    Neptun (7,9 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází kolem půl jedenácté (pro Vyškov vychází ve 22h 37m SEČ).

    Slunce bylo na vyšší úrovni aktivity, která se snížila po průchodu velké skvrny. Uvidíme jak to bude vypadat v tomto týdnu. Dnes Slunce vyšlo před čtvrtou ráno a zapadne těsně po osmé večer (pro Vyškov v 20h 01m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 3h 52m SEČ a zapadá v 20h 00m SEČ. 

     Přelety stanice ISS se odehrávají na denní obloze.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, začátek prázdnin, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

***