17. 3. 2015

Zatmění Slunce 20. 3. 2015

     Ano vážení příznivci pozorování oblohy - již za týden, pokud bude jasno, budeme moci na dopolední obloze spatřit výjimečný úkaz. Proč hovořím o jedinečném úkazu? Zatmění Slunce je samo o sobě velice výjimečný úkaz, který byl pozorován již starými kulturami, ale toto letošní březnové zatmění je jedinečné tím, že další zatmění Slunce viditelné z našich končin bude až 10. června 2021 (Měsíc však zakryje Slunce pouze ze 17 %). Tedy až za 6 let se na naší obloze ukáže podobný jev.

    Nehledě na to, že z našich zeměpisných šířek toto březnové zatmění Slunce bude poměrně velké, dojde k zakrytí až 75 % průměru slunečního kotouče kotoučem našeho Měsíce. 

     Na tomto místě určitě není nutné vysvětlovat, jak tento úkaz vzniká, neboť se o něm hovořilo už na základní škole. Tak jenom pro pořádek: souhrou náhod se stalo, že úhlová velikost Měsíce a Slunce je na obloze takřka stejná, tudíž když se Měsíc na své pouti kolem Země dostane mezi Zemi a Slunce, nastává úkaz, kterému říkáme zatmění Slunce. 

     Nejvzácnější je pozorování úplného zatmění Slunce, to bylo u nás (ze střední Evropy, tedy ne přímo z ČR, ale již z Rakouska nebo Maďarska) naposledy viditelné 11. července 1999. Letošní březnové zatmění Slunce bude jedno z největších viditelných z našeho území, pokud pomineme zatmění v roce 1999. Další úplné zatmění Slunce viditelné z našeho území bude pozorovatelné až 7. října 2135, kdy pás totality proběhne 30 km severně od Prahy. Maximální doba trvání bude 4 minuty a 50 sekund.

     Našim končinám se úplné zatmění Slunce nějak vyhýbá. Před rokem 1999 bylo u nás viditelné úplné zatmění Slunce 12. května 1706. Statistika vychází opravdu hrozivě, protože úplné zatmění Slunce je možné na jednom a tom samém místě pozorovat asi po 400 letech. Tedy v českých zemích jsme měli od počátku našeho letopočtu jenom 3 úplná zatmění. Proto i to letošní částečné březnové zatmění si nenechte ujít.

     Jak tedy bude probíhat částečné zatmění Slunce 20. března 2015?

     Toto zatmění uvidíme všude na území ČR v celém průběhu. Slunce v oblasti Vyškova 20. března vychází v 6h 09m SEČ. 
     První kontakt temného měsíčního kotouče nastane až o tři a půl hodiny později tj. v 9h 34m SEČ. Slunce v té době najdeme asi 30° vysoko nad jihovýchodním obzorem a Měsíc začne zakrývat Slunce z pravého horního okraje. 
     Jak bude plynout čas, tak zatmění bude pokračovat a temná silueta Měsíce se bude přesouvat doleva přes horní polovinu Slunce.
     Maximum, kdy u nás na vyškovské obloze Měsíc "ukousne" 71 % slunečního průměru, se odehraje v 10h 43m SEČ. Slunce do té doby vystoupá do výšky 38° nad jihovýchodní obzor. 
     Pokud v této chvíli otočíme dalekohled asi o 33° východně od zakrytého Slunce, v jeho zorném poli uvidíme planetu Venuši. Za dobrých podmínek by mohla být viditelná i pouhým okem. 
     Po dosažení maximálního zákrytu se Měsíc pomalu začne odsouvat k levému hornímu okraji Slunce, kde v 11h 55m SEČ sluneční kotouč opustí. Ke konci úkazu již bude Slunce 40° nad jižním obzorem.

     Největší zakrytí Měsícem v ČR bude viditelné v Karlových Varech - 75,8 % a nejmenší bude ve Zlíně - 70,2 %. Tedy krásná dopolední podívaná.



     Snad nám bude počasí přát a bude jasno. Doufám, že nemusím připomínat, že je nutné si chránit zrak speciálními filtry. Pro pozorování pouhým okem je vhodné užít svářečský filtr č. 13 nebo speciální brýle, které se dostanou v prodejnách optiky. Dalekohled pak musí být chráněn speciálním filtrem pro přímé pozorování nebo je možné použít projekci přes okulár na stínítko (např. bílý papír) umístěné za okulárem. Rozhodně se nikdy nedívejte nechráněným okem přímo do Slunce, jinak o své oko přijdete.

Vážení přátelé a příznivci pozorování nejen noční oblohy,
přeji Vám krásné zážitky při pozorování pohoto úkazu a všechni společně si přejme, aby nás nezklamalo počasí a bylo jasno
Váš Petr Hájek 

Kontrolní otázky od Evy:-):
1) Nastalo v ČR mezi rokem 1999 a 2015 ještě jiné částečné zatmění? Případně kdy?
2) Kolikrát se nechráněnýma očima bez použití ochranného filtru můžeme podívat na Slunce? (NEZKOUŠET!!!)