24. 2. 2015

Úkazy na obloze 23. 2. - 29. 2. 2015 (9. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

      dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v devátém týdnu roku 2015. Měsíc je ve středu (25. února) v první čtvrti. Aktivita Slunce je na nízké úrovni. Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve středu (25.2.2015)  v první čtvrti. Večer je  nad západním obzorem jasná Venuše. V blízkosti je planeta Mars. Odpoledne už vychází  Jupiter, který je vidět celou noc. Asi hodinu po půlnoci vychází Saturn, který už můžeme kolem půl čtvrté ráno dobře pozorovat..  Planeta Uran je vidět večer (zapadá před devátou večer) a Neptun se stává již nepozorovatelným. Uran už můžeme pozorovat jenom v dalekohledu. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     Měsíc: Měsíc je ve středu 25. února 2015 v 18h 13m SEČ v první čtvrti. Měsíc tedy bude vhodným objektem pro pozorování na večerní obloze. Vynikne zvláště plasticita útvarů na jeho povrchu.    

     Viditelnost planet: večer je ještě nad západním obzorem planeta Mars. Mars zapadá před osmou večer. Po západu Slunce je nad západním obzorem planeta Venuše. Jupiter je již pozorovatelný od odpoledne a v druhé polovině noci můžeme vidět planetu Saturn (vychází asi hodinu a půl po půlnoci). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4 mag) je vidět velmi dobře po západu Slunce nad západním obzorem. Zapadá kolem osmé večer (pro Vyškov ve 20h 00m SEČ). Venuše na obloze "předehnala" Mars.

     Mars (1,2 mag) je vidět po západu Slunce nízko nad západním obzorem.  Mars zapadá před osmou večer (pro Vyškov ve 19h 57m SEČ).  Slunce zapadá kolem půl šesté odpoledne (pro Vyškov v 17h 24m SEČ).

     Jupiter (- 2,6 mag) se již dá dobře pozorovat kolem šesté hodiny večerní. Vychází kolem půl čtvrté (pro Vyškov ve 15h 24m SEČ) před jedenáctou večer je asi 55° nad jižním obzorem.
     Úkazy Jupiterových měsíčků zachycuje připojený graf jejich polohy.

     Saturn (0,5 mag) je na obloze v druhé polovině noci. Kolem šesté ráno je asi 20° nad jihem. Vychází kolem půl druhé ráno (pro Vyškov ve 1h 24m SEČ).

     Uran (5,9 mag) je pozorovatelný už jen večer v souhvězdí Ryb a zapadá před devátou večer (pro Vyškov ve 20h 59m SEČ).

     Neptun (8,0 mag) je již nepozorovatelný.  

     Slunce je stále na nížší aktivitě. 23. února vychází pro Vyškov v 6h 47m SEČ a zapadá v 17h 24m SEČ. Koncem týdne (28.2.2015) Slunce pro Vyškov vychází v 6h 37m SEČ a zapadá v 17h 32m SEČ. 

     Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy, přeji Vám pohodový příští týden, pěkné jarní prázdniny (těm, kteří je mají), zase jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek


***