23. 6. 2015

Úkazy na obloze 22. 6. - 28. 6. 2015 (26. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v šestadvacátém týdnu roku 2015. Měsíc bude ve středu 24. června v první čtvrti. Aktivita Slunce je střeední, na povrchu Slunce se pohybuje velká okem viditelná skvrna, o víkendu se aktivita v této oblasti zvedla. Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat? 

     Měsíc je ve středu (24. června) v první čtvrti. Tedy Měsíc bude rušit naše pozorování slabých objektů v první polovině noci. Musíme si ovšem uvědomit, že noci v těchto dnech jsou nejkratší v celém roce a tudíž k pozorování není moc času, nehledě na to nesmíme zapomenout, že astronomický soumrak nenastává, obloha není úplně temná jako na jaře nebo na podzim. Večer je dobře vidět nad západním obzorem jasná Venuše. Největší planeta Jupiter, je již hodně nízko po setmění nad jihozápadním obzorem a zapadá kolem půl jedenácté.  (Slunce zapadá až kolem osmé hodiny večerní). Stále musíme mít na paměti, že časy zde uváděné jsou v středoevropském čase SEČ, aby nás to nezmátlo. Tedy Slunce zapadá až v devět hodin občanského letního času, který používáme. Saturn je již viditelný v první polovině noci.  Merkur je již nepozorovatelný. Planeta Uran je na ranní obloze v souhvězdí Ryb a Neptun je po půlnoci v souhvězdí Vodnáře. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     30. června a 1. července nastane vyvrcholení přibližování planet na obloze - Jupiteru s Venuší. Planety se na obloze "minou" o pouhých 20´ (tj. dvě třetiny měsíčního úplňku) - viz obr.

     Měsíc: Měsíc bude ve středu 24. června ve 12h 03m SEČ, v první čtvrti. 23. června bude Měsíc nejdále od Země (apogeum - 404 132 km). V noci z neděle na pondělí (z 28.6. na 29.6.) Měsíc projde asi 2° od planety Saturn. (viz. obr.)

     Viditelnost planet: po západu Slunce je nad západním obzorem jasná planeta Venuše. Jupiter je pozorovatelný po západu Slunce již dost nízko a v první polovině noci už můžeme vidět planetu Saturn (nejvýše nad obzorem je kolem půl desáté). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,4 mag) je vidět, jako jasná večernice, velmi dobře po západu Slunce nad západním obzorem. Zapadá kolem půl jedenácté večer (pro Vyškov ve 22h 27m SEČ). Blíží se k ní z levé strany Jupiter, k setkání dojde na přelomu června a července.   

     Jupiter (- 1,8 mag) se již dá dobře pozorovat po západu Slunce v souhvězdí Raka nad jihozápadním obzorem. Zapadá kolem půl jedenácté (pro Vyškov ve 22h 33m SEČ). Kolem půl desáté večer je zhruba 15° nad jihovýchodem.
     Úkazy Jupiterových měsíčků: již bude obtížné sledovat tyto úkazy (viz. graf)

     Saturn (0,2 mag) se začíná na obloze objevovat za světla kolem páté večer (pro Vyškov vychází v 16h 57m SEČ) v souhvězdí Štíra. Zapadá před po druhé hodině ranní. Kolem půl desáté večer je asi 20° nad jihem a je krásně vidět nad "klepety" Štíra. Saturn je sice nízko nad obzorem, ale již v dalekohledech s průměrem kolem 10 cm se ukáže krásný prstenec i Cassiniho dělení. V dalekohledu tohoto průměru již by měl být vidět i největší měsíc Titan. Krásně rozevřený prstenec skýtá nevšední podívanou. Zapadá kolem třetí ráno. 

     Uran (5,8 mag) se nachází v souhvězdí Ryb a vychází po půlnoci (pro Vyškov vychází v 00h 22m SEČ).

     Neptun (7,9 mag) se nachází v souhvězdí Vodnáře a vychází kolem jedenácté (pro Vyškov vychází ve 23h 04m SEČ).

     Slunce je na střední aktivitě. Postarala se o to velká okem viditelná skvrna. O víkendu se to projevilo eruptivní činností. Uvidíme jak to bude vypadat v tomto týdnu. Dnes Slunce vyšlo před čtvrtou ráno a zapadne těsně po osmé večer (pro Vyškov v 20h 01m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 3h 48m SEČ a zapadá v 20h 02m SEČ. 

     Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy) již pomalu slábne, ale je stále v dosahu menších dalekohledů. Jasnost se bude pohybovat kolem 9. mag. Pohybuje se souhvězdím Malého medvěda, takže je vidět celou noc - je cirkumpolární.  

     Přelety stanice ISS se odehrávají na denní obloze.

     Maximum meteorického roje Bootid proběhne v noci 27. června. Vzhledem k tomu, že jsou krátké a světlé noci nebude to taková podívaná, která by uchvátila naší pozornost.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu  a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek
 ***

Žádné komentáře: