27. 10. 2014

Úkazy na obloze 27. 10. - 2. 11. 2014 (44. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve čtyřiačtyřicátém týdnu roku 2014. Měsíc je v pátek v první čtvrti, k tomu není co dodávat, tento týden je výborný pro pozorování Měsíce na večerní obloze.  Aktivita Slunce byla vysoká skrze velkou skvrnu viditelnou pouhým okem na viditelné polokouli Slunce.    
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v pátek v první čtvrti. Večer už zmizel Saturn a na jihozápadě se loučíme s planetou Mars. V druhé polovině noci je pěkně vidět Jupiter. Venuše je nepozorovatelná. Planeta Uran je vidět celou noc a Neptun je vidět také dlouho, ale zapadá již před třetí hodinou ranní. Obě planety už můžeme pozorovat jenom v dalekohledu.  Ze soboty na neděli se změnil čas z SELČ (letní čas) na SEČ (středoevropský čas). V našich informacích jsou tedy veškeré časové údaje uváděné v SEČ. 

     Měsíc: Měsíc je v pátek 31. 10. 2014 v první čtvrti. Tedy je vhodné období pro pozorování Měsíce v první polovině noci. U útvarů na Měsíci se projeví velká plasticita. Paprsky od Slunce dopadají na povrch Měsíce šikmo a stíny jednotlivých útvarů způsobují to, že je vidíme plasticky. 

     Viditelnost planet: večer již nízko nad jihozápadním obzorem pouze můžeme vidět Mars. Mars zapadá kolem půl osmé večer. Jediná, pouhým okem viditelná planeta, vhodná k pozorování je Jupiter, který vychází před půlnocí a je dobře pozorovatelný po druhé hodině ranní. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je již nepozorovatelná.  

     Mars (0,9 mag) je vidět po západu Slunce nízko nad jihozápadním obzorem.  Mars zapadá dvě hodiny po západu Slunce kolem půl osmé (pro Vyškov ve 19h 26m SEČ).  

     Jupiter (- 2,0 mag) se již začíná objevovat kolem půl dvanácté v noci. Vychází kolem půl jedné v noci (pro Vyškov ve 23h 39m SEČ) a za svítání je již 30° nad obzorem. Slunce vychází v tuto dobu kolem půl sedmé ráno. 
     Rudá skvrna se poblíž středu kotoučku planety vyskytne 29.10. v 4h 10m SEČ a 31.10. v 5h 45m SEČ. 
     Úkazy Jupiterových měsíčků: 31.10. končí před šestou ráno přechod měsíce Europa a zároveň v 6h 45m SEČ začíná přechod stínu měsíce Ió. 1. 11. začíná v 6h 38m SEČ přecházet na kotoučku Jupiteru stín měsíce Ganyméda.
 
     Uran (5,7 mag) je pozorovatelný téměř celou noc v souhvězdí Ryb vychází kolem čtvrté a zapadá před pátou ranní (pro Vyškov ve 4h 48m SEČ).

     Neptun (7,8 mag) je viditelný nejlépe v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře. Zapadá po jedné hodině ranní (pro Vyškov ve 1h 13m SEČ). 

     Slunce mělo vysokou aktivitu díky nové okem viditelné skvrně na viditelné části slunečního kotouče. Dnes Slunce vyšlo před půl sedmou ráno a zapadne před pátou večer (pro Vyškov v 16h 52m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 35m SEČ a zapadá v 16h 36m SEČ. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

 ***