16. 9. 2014

Úkazy na obloze 15. 9. - 21. 9. 2014 (38. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,
 
     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v osmatřicátém týdnu roku 2014. Měsíc je zítra v poslední čtvrti. Aktivita Slunce se zvýšila v polovině minulého týdne byla na svém maximu - dvě silné erupce.   
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 
 
     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?
 
     Měsíc je zítra v poslední čtvrti, tedy Měsíc je vidět na obloze převážně v druhé polovině noci. Planeta Mars je vidět již jen za soumraku nad jihozápadním obzorem zapadá již po deváté hodině večerní. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem a je na tom stejně jako Mars. Ráno stoupá nad obzor nejprve Jupiter a po něm i Venuše. Venuše vychází kolem půl šesté ráno. Planeta Jupiter se začíná objevovat na ranní obloze před třetí hodinou ranní. Planeta Uran a Neptun jsou vidět téměř celou noc, ale už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques již večer, prochází kolem hvězdy Albireo v Labuti k seskupení zvané Ramínko. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ). (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)
 
     Měsíc: Měsíc je zítra 16. 9. 2014 v poslední čtvrti ve 4h 06m SELČ. Měsíc bude viditelný tedy převážně v druhé polovině noci a bude rušit svým světlem pozorování slabších objektů. V sobotu 20. 9. 2014 bude Měsíc nejdále od Země (apogeum - 405845 km).  
 
     Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný za soumraku nízko na jihozápadě. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá po deváté. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem společně s planetou Jupiter, který je v souhvězdí Raka. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
 
     Venuše (- 4,0 mag) je pozorovatelná ráno nízko nad východním obzorem za svítání v souhvězdí Raka. Vychází kolem  půl šesté ráno (pro Vyškov ve 5h 33m SELČ).  Slunce vychází v 6h 31m SELČ. 
 
     Mars (0,7 mag) je vidět po setmění nízko nad obzorem v souhvězdí Vah nad jihozápadem. Mars zapadá po deváté (pro Vyškov ve 21h 18m SELČ). Společně s planetou Saturn jsou na obloze již méně než 5 stupňů daleko od sebe. Je již dosti problematické na jeho povrchu pozorovat albedové útvary neboť se již nachází v oblasti u obzoru, kde je neklidný vzduch. Pokud by se nám to přece dařilo, tak musíme mít větší dalekohled, s větším zvětšením však roste v zorném poli i neklid na pozorování. 
 
     Jupiter (- 2,0 mag) se již začíná objevovat v druhé polovině noci v souhvězdí Raka. Vychází kolem třetí ráno (pro Vyškov ve 2h 44m SELČ). Slunce vychází v tuto dobu po půl sedmé ráno.
 
     Saturn (0,6 mag) je také pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah. Saturn i Mars jsou na obloze vzdáleny méně než pět stupňů od sebe. Zapadá po deváté večer (pro Vyškov ve 21h 03m SELČ). Je nádherně pozorovatelný jeho prstenec. 
 
     Uran (5,7 mag) je pozorovatelný celou noc v souhvězdí Ryb vychází kolem půl osmé večer (pro Vyškov ve 19h 34m SELČ).
 
     Neptun (7,8 mag) je také viditelný po celou noc kromě rána v souhvězdí Vodnáře. Vychází před půl sedmou večer (pro Vyškov ve 18h 21m SELČ). 
 
     Slunce mělo spíše vyšší aktivitu, v polovině minulého týdne došlo k dvěma erupcím. Uvidíme jaká bude situace v tomto týdnu. Dnes Slunce vyšlo kolem půl sedmé ráno (pro Vyškov v 6h 28m SELČ) a zapadne kolem sedmé večer (pro Vyškov v 19h 05m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 34m SELČ a zapadá v 18h 57m SELČ. 
 
     Kometa C/2014 E2 (Jacques) již malinko zeslábla. Stále je však dostupným objektem pro malé dalekohledy. Tento týden pokračuje kometa ve zdýnlivém pohybu mezi hvězdami od známé dvojhvězdy Albireo v hlavě Labutě po Ramínko, což je pěkný asterismu v Lištičce. Nastaly ideální podmínky pro její pozorování. 


Přelety ISS probíhají za ranního svítání.
Datum         Začátek          Směr                           Konec               Směr
16.9.            4h 45m            jih                               4h 49m             východ
17.9.            5h 31m            západojihozápad        5h 37m             východoseverovýchod
18.9.            4h 44m            jih                               4h 48m             východoseverovýchod
19.9.            5h 30m            západ                         5h 35m             vychodoseverovýchod
20.9.            4h 43m            západ                         4h 46m             východoseverovýchod
21.9.            5h 28m            západoseverozápad   5h 34m             východoseverovýchod
22.9             4h 40m            jihojihozápad              4h 44m             východoseverovýchod
 
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek


***