9. 9. 2014

Úkazy na obloze 8. 9. - 14. 9. 2014 (37. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v sedmatřicátém týdnu roku 2014. Měsíc je zítra v úplňku. Aktivita Slunce se zvýšila a může za to skupina skvrn na viditelné polokouli.  
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je zítra v úplňku, tedy Měsíc je vidět na obloze téměř celou noc. Planeta Mars je vidět již jen za soumraku nad jihozápadním obzorem zapadá již kolem půl desáté. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem a je na tom téměř stejně jako Mars. Ráno stoupá nad obzor nejprve Jupiter a po něm i Venuše. Venuše vychází kolem páté ráno. Planeta Jupiter se začíná objevovat na ranní obloze po třetí hodině ranní. Planeta Uran a Neptun jsou vidět téměř celou noc, ale už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques již večer, v průběhu září prochází souhvězdím Labutě. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ).  (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)

     Měsíc: Měsíc je zítra 9. 9. 2014 v úplňku ve 3h 39m SELČ. Měsíc bude viditelný téměř celou noc a bude rušit svým světlem pozorování slabších objektů. Ve středu 10. 9. 2014 bude Měsíc v těsné konjunkci s Uranem.  

     Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný za soumraku nízko na jihozápadě. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá kolem půl desáté. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem společně s planetou Jupiter, který je v souhvězdí Raka.  Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je pozorovatelná ráno nízko nad východním obzorem za svítání v souhvězdí Raka. Vychází kolem  páté ráno (pro Vyškov ve 5h 06m SELČ).  Slunce vychází v 6h 18m SELČ. 

     Mars (0,7 mag) je vidět po setmění nízko nad obzorem v souhvězdí Vah nad jihozápadem. Mars zapadá kolem půl desáté (pro Vyškov ve 21h 36m SELČ). Společně s planetou Saturn jsou na obloze již méně než 5 stupňů daleko od sebe. Je již dosti problematické na jeho povrchu pozorovat albedové útvary neboť se již nachází v oblasti u obzoru, kde je neklidný vzduch. Pokud by se nám to přece dařilo, tak musíme mít větší dalekohled, s větším zvětšením však roste v zorném poli i neklid na pozorování. 

     Jupiter (- 2,0 mag) se již začíná objevovat ráno za svítání nad východním obzorem v souhvězdí Raka. Vychází kolem třetí ráno (pro Vyškov ve 3h 09m SELČ). Slunce vychází v tuto dobu po šesté ráno.

     Saturn (0,7 mag) je také pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah. Saturn i Mars jsou na obloze vzdáleny méně než pět stupňů od sebe. Zapadá kolem půl desáté večer (pro Vyškov ve 21h 37m SELČ). Je nádherně pozorovatelný jeho prstenec. 

     Uran (5,7 mag) je pozorovatelný celou noc v souhvězdí Ryb vychází kolem po osmé večer (pro Vyškov ve 20h 10m SELČ).

     Neptun (7,8 mag) je také viditelný po celou noc kromě rána v souhvězdí Vodnáře. Vychází před sedmou večerní (pro Vyškov ve 18h 57m SELČ). 

     Slunce mělo spíše vyšší aktivitu, protože zajímavé aktivní oblasti se skvrnami se natočily na viditelnou polokouli Slunce. Dnes Slunce vyšlo po šesté ráno (pro Vyškov v 6h 18m SELČ) a zapadne před půl osmou večer (pro Vyškov v 19h 20m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 25m SELČ a zapadá v 19h 10m SELČ. 

     Kometa C/2014 E2 (Jacques) je vidět již před půlnocí, v průběhu září se pohybuje souhvězdím Labutě. Nastaly ideální podmínky pro její pozorování. 

     Maximum meteorického roje Piscid. Zítra tj. 9. září má nastat maximum meteorického roje Piscid. Maximální frekvence má být asi 10 meteorů za hodinu.

     Přelety ISS se koncem týdne s denních přeletů dostávají do přeletů za ranního svítání.

Datum         Začátek          Směr                      Konec             Směr
13.9.            5h 33m            jih                           5h 38m             východ
14.9.            4h 46m            jihojihovýchod        4h 49m             východojihovýchod
15.9.            5h 31m            jihozápad               5h 38m             východoseverovýchod

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

***