29. 7. 2014

Úkazy na obloze 28 7. - 3. 8. 2014 (31. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v jednatřicátém týdnu roku 2014. Měsíc po novu dorůstá do první čtvrti, která nastane až příští týden v pondělí nad ránem. Aktivita Slunce je poměrně nízká. 
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc dorůstá do první čtvrti (je vidět na večerní obloze). Planeta Mars je vidět již po setmění nad jihozápadním obzorem zapadá již po jedenácté večer. Saturn je již také večer nad jihozápadním obzorem, je pro pozorování na tom lépe, neboť zapadá těsně po půlnoci. Ráno je s obtížemi viditelná Venuše nízko na severovýchodě. Kolem půlnoci je vidět planeta Uran a Neptun, ale už jenom v dalekohledu. Je vidět kometa Jacques. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ).  (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)

     Měsíc: Měsíc dorůstá do první čtvrti, která nastane nad ránem až v pondělí 4. srpna ve 2h 49m SELČ.  Dnes 28. července je Měsíc nejdále od Země (apogeum - 406 567 km). 3. srpna bude Měsíc v konjunkci s planetou Mars (Měsíc bude 1,7° severně). Seskupení Měsíce, Marsu, hvězdy Spiky ze souhvězdí Panny a Saturnu budeme moci pozorovat večer na jihozápadě v průběhu 2. až. 4. srpna.

     Viditelnost planet: Mars je pozorovatelný po setmění již nízko na jihozápadě v souhvězdí Panny. Planeta Saturn je v souhvězdí Vah a zapadá po těsně po půlnoci. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je pozorovatelná ráno nízko nad severovýchodním obzorem za svítání. Vychází po třetí hodině ranní (pro Vyškov ve 3h 22m SELČ).  Slunce vychází v 5h 21m SELČ.

     Mars (0,4 mag) je vidět po setmění nízko nad obzorem v souhvězdí Panny nad jihozápadem. Mars vychází za světla a  zapadá po jedenácté (pro Vyškov ve 23h 18m SELČ). Upoutá nás svoji načervenalou barvou v blízkosti hvězdy Spiky v souhvězdí Panny. Vzhledem k tomu, že se jeho úhlový průměr zmenšil pod 10" a je nízko nad obzorem, tak k pozorování albedových útvarů na jeho povrchu a polární čepičky bude potřeba již větší dalekohled 20-25 cm v průměru a větší zvětšení 250x a hlavně klidný vzduch, což u obzoru nebývá. 

     Saturn (0,5 mag) je také pozorovatelný večer nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah. Zapadá těsně po půlnoci (pro Vyškov v 00h 10m SELČ). Úhlový průměr má kolem 18". Je nádherně pozorovatelný jeho prstenec. 


     Uran (5,9 mag) je pozorovatelný  již po půlnoci v souhvězdí Ryb vychází před jedenáctou večer (pro Vyškov ve 22h 49m SELČ). 


     Neptun (7,9 mag) je již viditelný před půlnocí v souhvězdí Vodnáře. Vychází asi dvě a půl hodiny před půlnocí (pro Vyškov ve 21h 36m SELČ). 


     Slunce mělo spíše nižší aktivitu v uplynulém období. Občas na povrchu je vidět nějaká větší skvrna, uvidíme jaký vývoj nám připraví tento týden. Dnes Slunce vyšlo po páté ráno (pro Vyškov v 5h 18m SELČ) a zapadne kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 38m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 25m SELČ a zapadá ve 20h 31m SELČ (noc je zase o něco delší). 


     Kometa C/2014 E2 (Jacques) je vidět na ranní obloze v souhvězdí Vozky. Byla objevena 13. března

brazilskými astronomy v čele s C. Jacquesem. Nalezli jí na CCD snímcích pořízených pomocí 45 cm dalekohledu, který je umístěný na observatoři SONEAR (Sothern Observatory for Near Earth Asteroids Research) poblíž města Oliveira v Brazílii. Kometa prošla 2. července 2014 periheliem. Nejblíže Zemi bude kometa 29. srpna ve vzdálenosti 0,56 AU. V té době bude kometa ve velmi vysoké deklinaci (přes + 60°) na severní polokouli a nastanou zde ideální podmínky pro její pozorování.
     Zatím je vidět za pokročilého svítání nízko nad východním obzorem. Její jasnost je mezi 6. až 7. mag. Podmínky pro pozorování se budou zlepšovat (situaci ukazuje obrázek). Je viditelná už i menším triedrem jako mlhavý obláček. Ohon je možno spatřit na fotografiích. Polohy komety na obrázku jsou znázorněny na období pro 3 hod SELČ. 

    Přelety ISS tento týden probíhají na obloze v ranních hodinách. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek


***