2. 7. 2014

Úkazy na obloze 30. 6. - 6. 7. 2014 (27. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v sedmadvacátém týdnu roku 2014. Měsíc bude v sobotu v první čtvrti. Aktivita Slunce byla na nižší úrovni. 
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v sobotu 5. července v první čtvrti. Končí viditelnost planety Jupiter je po setmění nízko nad severozápadním obzorem a je prakticky již těžko pozorovatelný.  Zapadá již hodinu po západu Slunce.  Planeta Mars je večer nad jihozápadním obzorem zapadá kolem jedné hodiny noční. Saturn je nejvýše nad jižním obzorem již po deváté večer. Ráno je jen s obtížemi viditelná Venuše nízko na severovýchodě. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ).  (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas).

     Měsíc: Měsíc je v sobotu 5. července v první čtvrti, která nastane ve 13h 58m SELČ. Dnes 30. června bude Měsíc nejdále od Země (apogeum - 405 930 km). 5. července bude Měsíc v blízkosti planety Mars. Dojde ke konjunkci Měsíce s Marsem (Měsíc bude 0,6° jižně; bude večer nad západním obzorem zajímavé seskupení Měsíce, Marsu, hvězdy Spiky a Saturnu, toto seskupení bude pozorovatelné 5. až 7. července večer). 

     Viditelnost planet: Jupiter je již prakticky nepozorovatelný, zapadá hodinu po západu Slunce. Mars je pozorovatelný v první polovině noci na jihozápadě v souhvězdí Panny. Po deváté večer vrcholí planeta Saturn. Venuše je brzy ráno velmi nízko nad severovýchodním obzorem. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

     Venuše (- 4,0 mag)  je obtížně pozorovatelná ráno  pouze několik  stupňů  nad severovýchodním obzorem za svítání. Vychází ve tři hodiny ranní (pro Vyškov ve 3h 00m SELČ).  Slunce vychází ve 4h 50m SELČ. 

     Mars (0,0 mag) je vidět nejlépe v první polovině noci v souhvězdí Panny nad jihozápadem. Jeho jasnost je dosti vysoká a průměr kotoučku je pod 10". Mars vychází za světla a vrcholí zhruba kolem půl osmé večer, kdy je ještě světlo, kdy je asi 30° nad obzorem, pozděli nás upoutá svoji načervenalou barvou nad jihozápadním obzorem. Zapadá kolem jedné hodiny po půlnoci (pro Vyškov v 00h 51m SELČ). Vzhledem k tomu, že se jeho úhlový průměr zmenšil pod 10", tak k pozorování albedových útvarů na jeho povrchu a polární čepičky bude potřeba již větší dalekohled 15-20 cm v průměru a větší zvětšení 250x a hlavně klidný vzduch.

     Jupiter (- 1,8 mag) je nesnadno pozorovatelný po západu Slunce nad severozápadním obzorem v souhvězdí Blíženců. Zapadá již brzo - hodinu po západu Slunce (pro Vyškov ve 22h 03m SELČ). Jeho pozorovací podmínky vzhledem k jeho výšce nad obzorem jsou již špatné. Rovněž i zajímavé úkazy měsíců Jupiteru vzhledem k výšce nad obzorem jsou již obtížněji pozorovatelné. 

     Saturn (0,4 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný již před půlnoci v souhvězdí Vah. Po deváté večer (tedy ještě za světla) se dostává až 25° nad jižní obzor. Zapadá po druhé hodině ranní (pro Vyškov v 02h 14m SELČ). Úhlový průměr má kolem 18". 

     Uran (5,9 mag) je pozorovatelný  na ranní obloze v souhvězdí Ryb vychází asi čtyří hodiny před východem Slunce (pro Vyškov v 00h 47m SELČ). 

     Neptun (7,9 mag) je také viditelný převážně v druhé polovině noci v souhvězdí Vodnáře. Vychází půl hodiny před půlnocí (pro Vyškov ve 23h 35m SELČ). 

     Slunce mělo spíše nižší aktivitu v uplynulém období. Ale dá se očekávat že se aktivita Slunce zvýší něboť se na viditelnou polokouli budou vracet staré aktivní oblasti s velkými skvrnami. Dnes Slunce vyšlo před pátou ráno (pro Vyškov ve 4h 50m SELČ) a zapadne v devět večer (pro Vyškov ve 21h 01m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 53m SELČ a zapadá ve 20h 59m SELČ (již se velice pomaličku začíná zkracovat den a prodlužovat noc). 

     Planetky Ceres a Vesta jsou jedny z největších planetek, které jsou v tomto období na obloze velice blízko sebe a nadále se ještě budou přibližovat. Planetky se dají najít poměrně snadno v souhvězdí Panny nedaleko hvězdy 3.mag zeta Vir (Heze). Vesta má jasnost kolem 6,9 mag a Ceres kolem 8,2 mag. Jejich vzájemná vzdálenost bude menší než 1°. Tento týden nastane zajímavá příležitost pro fotografy k vytvoření zajímavého snímku, kde budou obě dvě tělesa (situaci ukazuje obrázek).

     Přelety ISS tento týden probíhají na denní obloze.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***