23. 6. 2014

Úkazy na obloze 23. 6. - 29. 6. 2014 (26. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v šestadvacátém týdnu roku 2014. Měsíc bude v pátek v novu. Aktivita Slunce byla na nižší úrovna. 
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?
Měsíc je v pátek 27. června v novu. Končí viditelnost planety Jupiter je po setmění nízko nad severozápadním obzorem. Zapadá již hodinu a čtvrt po západu Slunce.  Planeta Mars je večer nad jihozápadním obzorem zapadá kolem jedné hodiny noční. Saturn je nejvýše nad jižním obzorem již kolem půl desáté večer. Ráno je jen s obtížemi viditelná Venuše nízko na severovýchodě. V našich informacích jsou veškeré časové údaje uváděné v letním čase (SELČ).  (SELČ - středoevropský letní čas; SELČ = SEČ + 1 hod; SEČ - středoevropský čas)
Měsíc: Měsíc je v pátek 27. června v novu, který nastane v 10h 09m SELČ. 24. června bude Měsíc v konjunkci s Venuší (Měsíc bude 1,9° jižně). 24. června a 25. června bude na ranní obloze (kolem půl čtvrté ráno) nad východním obzorem zajímavé seskupení Venuše, Měsíce a hvězdokupy M 45 Plejády ze souhvězdí Býka. 28. června (sobota) bude jednodenní Měsíc nedaleko Jupiteru na večerní obloze nízko nad západním obzorem. 30. června bude Měsís nejdále od Země (apogeum - 405 955 km). 
Viditelnost planet: Jupiter je vidět po západu Slunce nad severozápadním obzorem v souhvězdí Blíženců. Mars je také pozorovatelný v první polovině noci na jihozápadě v souhvězdí Panny. Kolem půl desáté večer vrcholí planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.
Venuše (-4,0 mag) je těžko pozorovatelná ráno pouze několik stupňů nad severovýchodním obzorem za svítání. Vychází kolem třetí hodiny ranní (pro Vyškov ve 3h 02m SELČ).  Slunce vychází ve 4h 47m SELČ.
Mars (0,0 mag) je vidět nejlépe v první polovině noci v souhvězdí Panny nad jihozápadem. Jeho jasnost je dosti vysoká a průměr kotoučku je pod 10". Mars vychází za světla a vrcholí zhruba kolem osmé hodiny večer, kdy je ještě světlo, kdy je asi 30° nad obzorem, pozděli nás upoutá svoji načervenalou barvou nad jihozápadním obzorem. Zapadá kolem jedné hodiny po půlnoci (pro Vyškov v 01h 11m SELČ). Vzhledem k tomu, že se jeho úhlový průměr zmenšil pod 10", tak k pozorování albedových útvarů na jeho povrchu a polární čepičky bude potřeba již větší dalekohled 15-20 cm v průměru a větší zvětšení 250x a hlavně klidný vzduch. 

Jupiter (-1,8 mag) je vidět hned po setmění nad severozápadním obzorem v souhvězdí Blíženců. Zapadá již brzo - hodinu a čtvrt po západu Slunce (pro Vyškov ve 22h 19m SELČ). Jeho pozorovací podmínky vzhledem k jeho výšce nad obzorem jsou již horší. Rovněž i zajímavé úkazy měsíců Jupiteru vzhledem k výšce nad obzorem jsou již obtížněji pozorovatelné. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.
Saturn (0,4 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný již před půlnoci v souhvězdí Vah. Kolem půl desáté večer se dostává až 25° nad jižní obzor. Zapadá kolem půl třetí ráno (pro Vyškov v 02h 34m SELČ). Úhlový průměr má kolem 18".  
Uran (5,9 mag) je pozorovatelný  na ranní obloze v souhvězdí Ryb vychází více než tři hodiny před východem Slunce (pro Vyškov v 01h 10m SELČ).
Neptun (7,9 mag) je také viditelný převážně v druhé polovině noci v souhvězdí Vodnáře. Vychází těsně před půlnocí (pro Vyškov ve 23h 55m SELČ).  
Slunce mělo spíše nižší aktivitu v uplynulém období. Dnes Slunce vyšlo před pátou ráno (pro Vyškov ve 4h 47m SELČ) a zapadne v devět večer (pro Vyškov ve 21h 01m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází ve 4h 49m SELČ a zapadá ve 21h 01m SELČ. 
Kometa C/2012 K1 (PanSTARRS) se přesunula do souhvězdí Lva a také slábne. Polohu komety v tomto týdnu ukazuje obrázek. 
Planetky Ceres a Vesta jsou jedny z největších planetek, které jsou v tomto období na obloze velice blízko sebe a nadále se ještě budou přibližovat. Planetky se dají najít poměrně snadno v souhvězdí Panny nedaleko hvězdy 3.mag zeta Vir (Heze). Vesta má jasnost kolem 6,9 mag a Ceres kolem 8,2 mag. Jejich vzájemná vzdálenost bude menší než 1°. To je opět zajímavá příležitost pro fotografy k vytvoření zajímavého snímku, kde budou obě dvě tělesa (situaci ukazuje obrázek).
Přelety ISS se posunuly na denní oblohu. 
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

 ***