20. 5. 2014

Úkazy na obloze 19. 5. - 25. 5. 2014 (21. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v jednadvacátém týdnu roku 2014. Měsíc bude ve středu v poslední čtvrti. Aktivita Slunce je nízká na straně přivrácené k Zemi jsou jen menší skvrny. 
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve středu 14. května v poslední čtvrti. Přelety ISS se přesouvají na ranní oblohu. Stále ještě můžeme po západu Slunce na obloze vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy, zapadá zhruba půl hodiny po půlnoci.  Dvě hodiny před půlnocí vrcholí na obloze Mars. Kolem půl osmé večer vychází Saturn. Od neděle 30. března se používá letní čas (SELČ = SEČ + 1 hod). V našich informacích na to budeme reagovat tak, že časy uváděné budou také v letním čase (SELČ).

     Měsíc: Měsíc je ve středu 21. května v poslední čtvrti, která nastane ve 14h 58m SELČ. 25. května bude Měsíc v konjunkci s Venuší (Měsíc bude 1,6° severně; Měsíc bude v blízkosti Venuše oizorovatelný 25. a 26. května ráno nízko nad východním obzorem). Zajímavé pro pozorování i příležitost pro fotografy.  

     Viditelnost planet: Jupiter je vidět hlavně večer a v první polovině noci, zapadá půl hodiny po půlnoci. Nejlépe můžeme planetu pozorovat již po západu Slunce v souhvězdí Blíženců. Mars je také pozorovatelný v první polovině noci, vrcholí na obloze asi dvě hodiny před půlnocí v souhvězdí Panny. Kolem půl osmé večer vychází planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.


     Merkur (asi 0,3 mag) je večer nízko na severozápadě. Po deváté večer by se mohl na obloze najít pomocí triedru. Za dobré viditelnosti a volného západního obzoru by mohl být vidět kolem půl desáté i pouhým okem.  Vyhledáme ho skrze planetu Jupiter a hvězdu Capella. Pod hvězdou Capella vlevo asi 10° nad obzorem na rozhraní soumrakové oblohy. Nejlépe bude pozorovatelný pokud máte volný západní obzor a je průzračná atmosféra. Situaci zachycuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,0 mag) je téměř nepozorovatelná ráno pouze 2° nad východním obzorem za svítání. Vychází kolem čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3h 54m SELČ).  Slunce vychází v 5h 09m SELČ.


Jupiterovy měsíce
     Mars (- 0,9 mag) je vidět nejlépe v první polovině noci v souhvězdí Panny. Mars je podobně vysoko nad obzorem jako Jupiter, ale nad jihem. Jeho jasnost je dosti vysoká a průměr kotoučku dosahuje 13". Mars vychází za světla a vrcholí zhruba dvě hodiny před půlnocí (pro Vyškov ve 21h 45m SELČ), kdy je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Zapadá kolem půl čtvrté hodiny ranní. Na jeho povrchu lze dobře pozorovat marsovskou polární čepičku a tmavé útvary na povrchu. 

     Jupiter (- 1,9 mag) je vidět hned po setmění nad jihozápadem v souhvězdí Blíženců. Je viditelný hlavně večer nad západním obzorem zapadá zhruba půl hodinu po půlnoci (pro Vyškov v 00h 32m SELČ). Nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. 
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 23. května začíná ve 22h 17m SELČ zákryt měsíce Ganymed; 25. května začíná ve 21h 27m SELČ zákryt měsíce Io a 25. května začíná ve 22h 03m SELČ zákryt měsíce Callisto. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,1 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný kolem půlnoci v souhvězdí Vah. Kolem půl jedné po půlnoci se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází kolem půl osmé večer (pro Vyškov ve 19h 33m SELČ). Úhlový průměr má přes 18". Díku tomu, že je Saturn v opozici tak budou prstence výraznější. 

     Uran (5,9 mag) je prakticky nepozorovatelný velice nízko na ranní obloze cca 4° v souhvězdí Ryb asi hodinu před východem Slunce, jde o informaci spíše formálního charakteru.

     Neptun (7,9 mag) je také na ranní obloze, je na tom trochu lépe než Uran neboť je v souhvězdí Vodnáře cca 13° nad obzorem asi hodinu před východem Slunce, rovněž obtížně pozorovatelný, spíše formální informace.

     Slunce mělo nízkou aktivitu. Přivrácená strana obsahuje jen menší skvrny. Uvidíme co přinese pootočení Slunce. Dnes Slunce vyšlo po páté hodině ráno (pro Vyškov v 5h 09m SELČ) a zapadne kolem tři čtvrtě na devět večer (pro Vyškov ve 20h 45m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 03m SELČ a zapadá ve 20h 51m SELČ.  

     Přelety ISS se přesouvají na ranní oblohu. 


     Možný nový meteorický roj - Camelopardalidy by nás mohl oslovit na konci tohoto týdne. Tento meteorický roj by měl souviset s periodickou kometou 209P/LINEAR, která byla objevena 3. února 2004 v rámci programu Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR). Trvalé označení dostala vlasatice 12. prosince 2008 poté, co byla přesně stanovena její dráha ve sluneční soustavě. Nejbližší průchod komety přísluním byl předpovězen na 6. května 2014. Propočty ukázaly, že v souvislosti s návratem komety můžeme očekávat zvýšenou aktivitu nového meteorického roje. Maximum by mělo nastat 24. května v denních hodiných, ale je zřejmé, že meteorická aktivita bude už před maximem a po maximu. Tedy v noci z 23. května na 24. května bychom měli pozorovat oblohu ve směru souhvězdí Žirafy. Radiant (místo odkud vyletují meteory) by měl leřet v souhvězdí Camelopardalis, odtud tedy jméno Camelopardalidy. Radiant bude vlastně ležet mezi koly Velkého vozu a polárkou. Polohu zachycuje obrázek.

     Kometa C/2012 K1 (PanSTARRS) je opět v dobré poloze pro pozorování vysoko na obloze v souhvězdí Velké medvědice. (viz obr.)


Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 


***