28. 4. 2014

Úkazy na obloze 28. 4. - 4. 5. 2014 (18. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v osmnáctém týdnu roku 2014. Měsíc je zítra v novu. Aktivita Slunce je z hlediska počtu skvrn na přivrácené polokouli nízká, uvidíme co udělá tento týden.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Celé informace o dění na obloze v daném týdnu najdete na www stránkách Evy Neureiterové: www.pozemstanka.cz.

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je zítra 29. dubna v novu. Přelety ISS pokračují tento týden na denní obloze a občas mohou křižovat sluneční disk. Vysoko na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy, zapadá hodinu a půl po půlnoci.  Hodinu před půlnocí vrcholí na obloze Mars. Kolem deváté večer vychází Saturn. Od neděle 30. března se již používá letní čas (SELČ = SEČ + 1 hod). V našich informacích na to budeme reagovat tak, že časy uváděné budou také v letním čase (SELČ).

     Měsíc: Měsíc je zítra 29. dubna v novu, který nastane v 8h 14m SELČ. Koncem týdne bude srpek Měsíce poblíž Jupiteru. 4. května bude Měsíc v konjunkci s Jupiterem (Měsíc bude 5,9° jižně, úkaz bude pozorovatelný večer nad západním obzorem). 

     Viditelnost planet: Jupiter je vidět hlavně večer a v první polovině noci, zapadá kolem půl druhé po půlnoci. Nejlépe můžeme planetu pozorovat již večer v souhvězdí Blíženců. Mars je také pozorovatelný v první polovině noci, vrcholí na obloze hodinu před půlnocí v souhvězdí Panny. Kolem deváté večer vychází planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,1 mag) je již nesnadně pozorovatelná ráno pouze pár stupňů nad jihovýchodním obzorem za svítání. Vychází kolem půl páté ráno (pro Vyškov v 4h 21m SELČ).  

     Mars (- 1,1 mag) je vidět celou noc v souhvězdí Panny. Jeho jasnost je maximální a průměr kotoučku dosahuje 15". Mars vychází za světla a vrcholí před půlnocí (pro Vyškov ve 23h 11m SELČ), kdy je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Rozumné výšky pro pozorování již dosahuje kolem deváté. Na jeho povrchu lze dobře pozorovat marsovskou polární čepičku a tmavé útvary na povrchu.
Jupiterovy měsíce

     Jupiter (- 2,0 mag) je vidět hned po setmění vysoko nad jihozápadem v souhvězdí Blíženců. Je viditelný hlavně v první polovině noci a zapadá kolem půl druhé po půlnoci (pro Vyškov v 1h 34m SELČ). Nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. Ještě za světla kolem půl šesté večer (pro Vyškov ve 17h 29m SELČ) je Jupiter 60° nad jihem.
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 28. dubna ve 22h 10m SELČ a 3. května ve 21h 20m SELČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 28. dubna bude vidět od 19h 21m SELČ do 22h 37m SELČ přechod měsíce Ganymed; 30. dubna končí ve 22h 11m SELČ přechod měsíce Kallisto; 30. dubna začíná ve 22h 15m SELČ zákryt měsíce Europa; 2. května začíná ve 20h 59m SELČ zákryt měsíce Io; 2. května končí ve 22h 16m SELČ přechod stínu měsíce Europa a 3. května končí ve 21h 37m SELČ přechod stínu měsíce Io. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,1 mag) zůstává nejlépe pozorovatelný před a po půlnoci v souhvězdí Vah. Ráno (kolem půl druhé) se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází kolem deváté večer (pro Vyškov ve 20h 45m SELČ). Úhlový průměr má přes 18". 

     Slunce bylo po 25. dubnu zase v nižší aktivitě. I z hlediska počtu skvrn na přivrácené polokouli. Uvidéme jak to bude tento týden. Dnes Slunce vyšlo kolem půl šesté ráno (pro Vyškov v 5h 36m SELČ) a zapadne kolem osmé večer (pro Vyškov v 20h 04m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 27m SELČ a zapadá ve 20h 11m SELČ.  

     Přelety ISS se dějí na denní obloze. 

     Kometa na obloze: slabší kometa C/2012 K1 (PanSTARRS) je dobře viditelná vysoko na obloze, koncem dubna prochází kolem hvězdy Alkaid na konci oje Velkého vozu. Její jasnost je kolem 9,5 mag. (viz přiložená mapka)




Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

***