31. 3. 2014

Úkazy na obloze 31. 3. - 6. 4. 2014 (14. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve čtrnáctém týdnu roku 2014. Měsíc je po novu, který nastal v neděli a tento týden uvidíme Měsíc na večerní obloze jako malý srpek, který bude dorůstat do první čtvrti. Aktivita Slunce je stále na vyšší úrovni. 
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?
     Měsíc je dnes krátce (jeden den) po novu. Venuše je jasnou jitřenkou na ranním nebi. Vysoko na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy.  Kolem sedmé večer vychází Mars. Dvě hodiny před půlnocí vychází Saturn. Od neděle 30. března se již používá letní čas (SELČ = SEČ + 1 hod). V našich informacích na to budeme reagovat tak, že časy uváděné budou také v letním čase (SELČ).

     Měsíc: Měsíc je dnes jeden den po novu. Celý týden bude na večerní obloze jako dorůstající srpek do první čtvrti, která nastane až v pondělí 7. dubna. 6. dubna bude Měsíc v konjunkci s Jupiterem (Měsíc bude 6,3° jižně; úkaz bude pozorovatelný nad západním obzorem).   

     Viditelnost planet: Jupiter je vidět hlavně v první polovině noci, zapadá kolem třetí hodiny ranní. Nejlépe můžeme planetu pozorovat již večer v souhvězdí Blíženců. Kolem sedmé vychází načervenalá planeta Mars. Před jednou hodinou noční je téměř 30° nad obzorem. Dvě hodiny před půlnocí vychází planeta Saturn. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,3 mag) je jasnou jitřenkou na ranní obloze nízko nad jihovýchodním obzorem před východem Slunce. Pomocí dalekohledu rozlišíme fázi Venuše blížící se čtvrti. Vychází kolem páté hodiny ranní (pro Vyškov v 4h 58m SELČ) , tedy zhruba dvě hodiny před východem Slunce (pro Vyškov vychází v 6h 32m SELČ). 

     Mars (- 1,4 mag) se stále zjasňuje a je vidět celou noc.  Rozumné výšky pro pozorování již dosahuje kolem desáté. Kotouček planety má průměr už 12". Vychází kolem sedmé večer (pro Vyškov v 19h 06m SELČ).Před druhou hodinou ranní je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Nyní se nachází v souhvězdí Panny, v blízkosti hvězdy Spika. Na jeho povrchu jze dobře pozorovat marsovskou polární čepičku a tmavé útvary na povrchu.

Jupiterovy měsíce
     Jupiter (- 2,2 mag) je vidět hned po setmění v souhvězdí Blíženců. Je viditelný hlavně v první polovině noci a tři hodiny po půlnoci (pro Vyškov ve 3h 12m SELČ). Nabízí krásnou podívanou. Již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. Ještě za světla kolem sedmé večer (pro Vyškov ve 19h 05m SELČ) je Jupiter 60° nad jihem.
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 2. dubna ve 20h 35m SELČ, 4. dubna ve 22h 15m SELČ a 6. dubna ve 23h 55m SELČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 31. března bude od 19h 52m SELČ do 22h 36m SELČ přechod stínu měsíce Europa; 1. dubna bude od 21h 22m SELČ do 23h 38m SELČ přechod měsíce Io; 2. dubna ve 22h 16m SELČ končí zatmění měsíce Io; 3. dubna ve 20h 07m SELČ končí zákryt měsíce Ganymed; 3. dubna probíhá od 22h 06m SELČ do 1h 28m SELČ zatmění měsíce Ganymed; 6. dubna začíná v 00h 28m SELČ zatmění měsíce Kallisto a 6. dubna začíná v 00h 49m SELČ zákrat měsíce Europa. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,2 mag) je nejlépe pozorovatelný po půlnoci v souhvězdí Vah. Ráno se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází asi hodinu před půlnocí (pro Vyškov ve 22h 53m SELČ). 
     Slunce je na vyšší aktivitě. Dokonce došlo 29. března večer k silné erupci. Oblak hmoty z koróny, který po této erupci také vycestoval směrem k Zemi by měl okrajově asi 1. dubna zasáhnout Zemi, to by znamenalo, že by se mohla vyskytnout polární záře.  Dnes Slunce vyšlo kolem půl sedmé (pro Vyškov v 6h 32m SELČ) a zapadne po sedmé večer (pro Vyškov v 19h 21m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 21m SELČ a zapadá v 19h 29m SELČ. 
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 


***