24. 2. 2014

Úkazy na obloze 24. 2. - 2. 3. 2014 (9. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

    dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v devátém týdnu roku 2014. Měsíc se blíží do novu kam dorazí koncem týdne v sobotu. Tedy bude to týden, kdy při pozorování nebude rušit Měsíc, neboť v první polovině týdne vychází až ráno a pak je nov. O víkendu dudou ideální podmínky pro pozorování slabých objektů. 
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc se blíží do novu 1. března. Venuše je jasnou jitřenkou na ranním nebi. Na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy.  Kolem desáté večer vychází Mars. Kolem půlnoci vychází Saturn. Asi tři hodiny po západu Slunce můžeme vidět, už jen v dalekohledu, planetu Uran. Aktivita Slunce je střední s množstvím malých skvrn. 

Konjunkce Měsíce a Venuše 26. 2. 2014
      Měsíc:
Měsíc bude v novu v sobotu 1. března  8h 58m SEČ. Zajímavý úkaz nastane 26. února 2014, kdy bude Měsíc v konjunkci s planetou Venuše. (Okraj srpku Měsíce bude 0,6° jižně od srpku Venuše, v okamžiku velmi těsného přiblížení před svítáním v 5h 39m SEČ budou obě tělesa 8° nad jihovýchodním obzorem.) K zákrytu dojde mimo Evropu, např. ve střední Africe nebo Indii.  27. února bude Měsíc nejblíže Zemi - 360 427 km. 

     Viditelnost planet:
Jupiter je vidět téměř celou noc, nejlépe můžeme planetu pozorovat již večer v souhvězdí Blíženců. Kolem desáté vychází načervenalá planeta Mars. Kolem třetí ráno je téměř 30° nad obzorem. Pár minut po půlnoci vychází planeta Saturn. Uran je na obloze vidět asi tři hodiny po západu Slunce v souhvězdí Ryb (zapadá kolem půl deváté). Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

     Venuše (- 4,6 mag) je jasnou jitřenkou na ranní obloze nad jihovýchodním obzorem před východem Slunce. Venuše je ve fázi srpku, který rozlišíme v dalekohledu.  Vychází kolem půl páté ráno (pro Vyškov v 4h 26m SEČ) , tedy téměř dvě a čtvrt hodiny před východem Slunce (pro Vyškov vychází v 6h 41m SEČ).

     Mars (- 0,4 mag) je vidět nejlépe v druhé polovině noci.  Vychází kolem desáté večer (pro Vyškov v 21h 45m SEČ). Kolem třetí ráno je asi 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Nyní se nachází v souhvězdí Panny, v blízkosti hvězdy Spica.

Jupiterovy měsíce

     Jupiter (- 2,5 mag) je vidět hned po setmění v souhvězdí Blíženců. Je viditelný téměř celou noc a nabízí krásnou podívanou. Úhlový průměr kotoučku planety je kolem 46° a již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. Kolem osmé večer (pro Vyškov ve 20h 12m SEČ) najdeme Jupiter 60° nad jihem a zapadá kolem čtvrté ráno (pro Vyškov v 4h 18m SEČ).
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 24. února v 23h 50m SEČ, 25. února v 19h 40m SEČ, 27. února ve 21h 20m SEČ, 28. února v 17h 10m SEČ, 1. března ve 23h 00m SEČ a 2. března v 18h 50m SEČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 25. února začíná ve 21h 52m SEČ zákryt měsíce Europa; 26. února bude zákryt měsíce Ganymed od 20h 45m SEČ do 23h 56m SEČ; 27. února bude přechod měsíce Europa od 17h 00m SEČ do 19h 41m SEČ; 1. března bude přechod měsíce Io od 23h 54m SEČ do 02h 10m SEČ; 2. března bude přechod měsíce Io od 18h 22m SEČ do 20h 37m SEČ a  2. března končí v 18h 25m SEČ přechod stínu měsíce Gynymed. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,4 mag) je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Vah. Ráno se dostává až 25° nad jižní obzor, vychází pár minut po půlnoci (pro Vyškov ve 00h 11m SEČ).

     Uran (5,7 mag) je vidět krátce večer v souhvězdí Ryb a zapadá kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 26m SEČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

     Slunce je na střední úrovni aktivity. Poznáme to především podle počtu malých skvrn, které se vyskytují na jeho povrchu. Další vývoj aktivity bude záviset na tom, jaké jiné aktivní oblasti se skvrnami se na Slunci objeví. Dnes Slunce vyšlo před sedmou ráno (pro Vyškov v 6h 45m SEČ) a zapadne kolem půl šesté (pro Vyškov v 17h 26m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 35m SEČ a zapadá v 17h 34m SEČ. 

     Planetka Pallas je 26. února v opozici, tj. že jsou výhodné podmínky pro její pozorování téměř celou noc. Planetka Pallas je druhá objevená planetka v historii objevování planetek. Svými rozměry jde o druhý největší objekt, který obíhá v oblasti hlavního pásu planetek, mezi dráhou Marsu a planety Jupiter. Pallas objevil americký amatérský astronom Heinrich Wilhelm Olbers v Brémách 28. března 1802 náhodně při hledání první planetky Ceres, která byla objevena rok před objevem planetky Pallas.
     Tento objev společně s teorií o tom, že se může jednat o úlomek původně větší planety, vedl k novému hledání podobných těles v prostoru mezi Marsem a Jupiterem. Hledání bylo zpočátku úspěšné v roce 1803 byla objevena třetí planetka Juno a v roce 1807 čtvrtá Vesta. Na další si však astronomové museli počkat až do roku 1845.
     Perioda oběhu planetky Pallas kolem Slunce je 4,6 roku. Planetka se současně pohybuje souhvězdím Hydry (viz. mapka). Jasnost planetky Pallas je kolem 6,5 mag, tedy jde o vhodný objekt pro triedr nebo malý dalekohled. Také fotografové se mohou pokusit zaznamenat tento objekt a na rozdílných snímcích v různém časovém období mohou pozorovat vlastní pohyb planetky.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 


***