4. 2. 2014

Úkazy na obloze 3. 2. - 10. 2. 2014 (6. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v šestém týdnu roku 2014. Měsíc se blíží do první čtvrti. Tedy večer jsou vhodné podmínky pro pozorování Měsíce, hlavně v oblasti terminátoru. Na ranní obloze se k sobě blíží dvě komety viditelné binokulárem (Lovejoy a LINEAR).
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.

     A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc se blíží do první čtvrti, kde bude ve čtvrtek 6. února. Večer končí viditelnost planety Merkur. Venuše je jasnou jitřenkou na ranním nebi. Na večerní obloze je vidět Jupiter, který skýtá nádhernou podívanou na oblačné pásy.  Kolem jedenácté večer vychází Mars. Kolem půl druhé v noci vychází Saturn. V první polovině noci můžeme vidět, už jen v dalekohledu, planetu Uran a zvečera velice nízko nad západním obzorem planetu Neptun. Nad ránem je ještě stále vidět v malém dalekohledu kometa Lovejoy a kometa LINEAR. Aktivita Slunce byla zvýšená.

Měsíc:
     Měsíc bude ve čtvrtek 6. února v první čtvrti ve 20h 22m SEČ. Dnes večer by nám Měsíc mohl pomoci najít planetu Uran, neboť od něj bude 3° východně.

Viditelnost planet:
     Jupiter je vidět téměř celou noc, nejlépe můžeme planetu pozorovat před půlnocí v souhvězdí Blíženců. Kolem jedenácté vychází načervenalá planeta Mars. Ráno je téměř 30° nad obzorem. Asi hodinu a půl po půlnoci vychází planeta Saturn. Uran je na obloze vidět v první polovině noci v souhvězdí Ryb (zapadá kolem desáté) a Neptun je vidět zvečera velice nízko nad západním obzorem v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem půl sedmé hodiny večerní. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

     Merkur (cca - 0,0 mag) má tento týden horší viditelnost, viditelný by byl lépe v triedru. Pozorovatelný bude na večerní obloze nízko na jihozápadě zapadá kolem půl sedmé. 

     Venuše (- 4,6 mag) je jasnou jitřenkou na ranní obloze nad východním obzorem před východem Slunce. Venuše je ve fázi srpku, který rozlišíme v dalekohledu.  Vychází kolem páté ráno (pro Vyškov v 5h 09m SEČ) , tedy dvě a půl hodiny před východem Slunce (pro Vyškov vychází v 7h 21m SEČ). 

     Mars (0,2 mag) je vidět v druhé polovině noci.  Vychází před jedenáctou večer (pro Vyškov v 22h 57m SEČ). Nad ránem je 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Nyní se nachází v souhvězdí Panny, v blízkosti hvězdy Spica.
Jupiterovy měsíce

     Jupiter (- 2,6 mag) je vidět hned po setmění v souhvězdí Blíženců. Je viditelný téměř celou noc a nabízí krásnou podívanou. Úhlový průměr kotoučku planety je kolem 46° a již malý dalekohled při klidném vzduchu ukáže řadu detailů v jeho atmosféře. Vychází odpoledne kolem druhé (pro Vyškov ve 13h 46m SEČ). Kolem desáté (pro Vyškov ve 21h 48m SEČ) najdeme Jupiter 50° nad jihem a zapadá kolem šesté ráno (pro Vyškov v 5h 54m SEČ).
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 3. února v 21h 30m SEČ, 4. února v 17h 20m SEČ, 5. února ve 23h 05m SEČ, 6. února v 19h 00m SEČ  a 8. února ve 20h 35m SEČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 4. února končí v 18h 55m SEČ zatmění měsíce Europa; 6. února začne ve 21h 23m SEČ zákryt měsíce Io; 7. února bude přechod měsíce Io od 18h 30m SEČ do 20h 45m SEČ; 8. února bude přechod měsíce Ganymed od 23h 56m SEČ do 03h 07m SEČ; 8. února v 18h 53m SEČ končí zatmění měsíce IO a 9. února bude přechod měsíce Europa od 23h 02m SEČ do 01h 43m SEČ. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

     Saturn (0,5 mag) je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Vah. Ráno se dostává až 23° nad jižní obzor, vychází kolem půl druhé ráno (pro Vyškov ve 1h 38m SEČ).

     Uran (5,7 mag) je vidět večer v souhvězdí Ryb, vrcholí už kolem půl čtvrté odpoledne a zapadá kolem desáté večer (pro Vyškov ve 21h 51m SEČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

     Neptun (7,8 mag) už můžeme vidět pouze zvečera v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem půl sedmé večerní (pro Vyškov v 18h 36m SEČ).  

     Slunce je na zvýšené úrovni. Pravděpodobně za to může stárnoucí aktivní oblast, která se podruhé k nám natočila. Další vývoj aktivity bude záviset na tom, jaké jiné aktivní oblasti se skvrnami se na Slunci objeví. Dnes Slunce vyšlo po čtvrt na osm ráno (pro Vyškov v 7h 21m SEČ) a zapadne kolem páté (pro Vyškov v 16h 51m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 7h 13m SEČ a zapadá v 17h 00m SEČ. 

     Dvě komety na ranní obloze. Na ranní obloze jsou k sobě blízko v současné době, nejjasnější komety. Jde o kometu C/2013 R1 (Lovejoy), která slábne a o kometu C/2012 X1 (LINEAR), která je slabší než Lovejoy. Obě dosahují jasnosti asi 7 až 8 mag. Tento týden se již vejdou do zorného pole triedru 15x70. Ve větším binokuláru však více vyniknou. V průběhu února se přiblíží k sobě asi na dva stupně, což bude příležitost pro fotagrafy se získáním zajímavých snímků. Na připojeném obrázku je zachycena poloha obou komet.





     11. února v 16.30 hod proběhne v Knihovně Karla Dvořáčka přednáška z cyklu "kosmické dobývání planet" - Obr mezi planetami - Jupiter.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

 
***