6. 1. 2014

Úkazy na obloze 6. 1. - 12. 1. 2014 (2. týden)

Omlouvám se za to, že to není upravené do hezka jako j
indy, ale není čas. Snad to nevadí, důležité jsou informace. EN  
______

 
Vážení příznivci pozorování oblohy,

dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v druhém týdnu roku 2014. Měsíc se blíží do první čtvrti. V průběhu týdne bude už Měsíc rušit večerní pozorování slabých objektů. Kometa Lovejoy je stále viditelná na ranní obloze, kde do pátku nebude výrazně rušit Měsíc. Prolétá souhvězdím Herkula. 
Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

Měsíc se blíží do první čtvrti, kde bude ve středu 8. ledna. Bude tedy viditelný na večerní obloze. Večer po setmění je ještě vidět Venuše nízko nad jižním až jihozápadním obzorem, postupně se vytrácí z večerní oblohy. Jupiter je těsně po opozici se Sluncem a tudíž je vidět vcelou noc.  Kolem půlnoci vychází Mars. Kolem třetí hodiny vychází Saturn. V první polovině noci můžeme vidět, už jen v dalekohledu, planetu Uran a zvečera planetu Neptun. Nad ránem je vidět v malém dalekohledu, za bezměsíčné noci, kometa Lovejoy. Poměrně jasná je také kometa C/2012 X1 (LINEAR), která se nachází ráno podobně vysoko nad východním obzorem a stále mírně zjasňuje.

Měsíc:

Měsíc bude ve středu 8. ledna v první čtvrti ve 4h 41m SEČ. Jeho viditelnost tedy spadá do večerních hodin a převážně v první polovině noci. Měsíc na rozhraní světla a tmy (terminátor) vykazuje krásnou plasticitu jednotlivých útvarů. 7. ledna bude Měsíc asi 3 stupně od planety Uran, takže pomocí něj můžeme planetu lépe vyhledat.

Viditelnost planet:

Po setmění je vidět téměř na jihu až jihozápadě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce. Rychle však mizí z večerní oblohy. Jupiter je vidět celou noc a nejlépe můžeme planetu pozorovat po půlnoci v souhvězdí Blíženců. Kolem půlnoci vychází načervenalá planeta Mars. Ráno je téměř 30° nad obzorem. Uran je na obloze vidět v první polovině noci v souhvězdí Ryb (zapadá před půlnocí) a Neptun je vidět zvečera v souhvězdí Vodnáře, zapadá po osmé hodině večerní. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

Merkur  (cca - 1 mag) ke konci týdne se začíná planeta dostávat ze záře Slunce na večerní oblohu. 

Venuše (-4,1 mag) rychle opouští večerní oblohu. Venuše je ve fázi velkého srpku. Je nad jihozápadním obzorem jako večernice a pomalu mizí v záři Slunce,  zapadá kolem páté hodiny (pro Vyškov v 16h 56m SEČ). Slunce zapadá po čtvrté hodině (pro Vyškov v 16h 12m SEČ). 11. ledna je Venuše v dolní konjunkci se Sluncem a přesouvá se na ranní oblohu.

Jupiterovy měsíce
Mars (0,7 mag) je vidět v druhé polovině noci.  Vychází kolem půlnoci (pro Vyškov v 23h 52m SEČ). Nad ránem je 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Nyní už prochází souhvězdím Panny.

Jupiter (-2,7 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Je viditelný celou noc po nedělní opozici se Sluncem. Vychází kolem čtvrté odpoledne (pro Vyškov ve 15h 44m SEČ). Kolem půlnoci najdeme Jupiter 50° nad jihem.
Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety 6. ledna v 18h 25m SEČ, 8. ledna v 00h 10m SEČ a ve 20h 05m SEČ, 9. ledna v 6h 00m SEČ, 10. ledna ve 21h 40m SEČ, 11. ledna v 17h 30m SEČ a 12. ledna ve 23h 20m SEČ.
Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 6. ledna bude přechod měsíce Io od 23h 39m SEČ do 1h 54m SEČ; 7. ledna ve 20h 57m SEČ začíná zákryt měsíce Io; 7. ledna ve 21h 57m SEČ začíná zákryt měsíce Ganymed; 8. ledna od 18h 05m SEČ do 20h 20m SEČ probíhá přechod měsíce Io; 10. ledna od 19h 53m SEČ začíná zákryt měsíce Europa. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců.

Saturn (0,6 mag) je vidět ráno před východem Slunce v souhvězdí Vah asi 15° vysoko nad jihovýchodním obzorem, vychází kolem třetí ráno (pro Vyškov v 3h 12m SEČ).

Uran (5,7 mag) je vidět večer v souhvězdí Ryb, vrcholí už zvečera a zapadá kolem po jedenácté večer (pro Vyškov ve 23h 29m SEČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

Neptun (7,8 mag) už můžeme vidět večer v souhvězdí Vodnáře, zapadá po osmé (pro Vyškov ve 20h 13m SEČ).  Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag).

Slunce má stále mírně zvýšenou aktivitu. Na povrchu Slunce se aktuálně vyjímá jedna z největších skvrn tohoto maxima sluneční aktivity. Dnes Slunce vyšlo před osmou ráno (pro Vyškov v 7h 46m SEČ) a zapadne po čtvrté (pro Vyškov v 16h 09m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 7h 44m SEČ a zapadá v 16h 52m SEČ. 

Kometa Lovejoy je na ranní obloze. Pohybuje se souhvězdím Herkula. Stále by měla být vidět v menším dalekohledu, ukáže se nejen hlava komety, ale i kousek ohonu.

Kometa C/2012 X1 (LINEAR) je také poměrně jasná. Nachází se ráno před východem pod souhvězdím Herkula nad východním obzorem. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 

 ***