17. 12. 2013

Úkazy na obloze 1. 1. - 5. 1. 2014 (1. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,
Kometa Lovejoy složená ze dnů 21. - 26. 12. 2011 (foto ISS)

     předběžně s předstihem Vám dnes ještě posílám informace o zajímavém dění na obloze v prvním týdnu roku 2014. Měsíc je 1. ledna 2014 v novu. Na začátku nového roku budou tedy vhodné podmínky na pozorování slabých objektů. Hned 3. ledna nastane maximum činnosti meteorického roje Kvadrantid. Kometa Lovejoy bude viditelná na ranní i velice nízko na večerní obloze.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.

A jak to tedy bude na začátku roku 2014, v prvním týdnu, na obloze vypadat?

     Měsíc bude na Nový rok v novu. Večer po setmění bude ještě vidět nízko nad jižním až jihozápadním obzorem Venuše. Jupiter bude vidět celou noc, nejlépe ale po půlnoci. V první polovině noci můžeme vidět, už jen v dalekohledu, planetu Uran a Neptun. O půlnoci vychází Mars. Nad ránem a krátce po západu Slunce je vidět v triedru, kometa Lovejoy. 4. ledna 2014 bude Země nejblíže Slunci (147,1 mil. km).

Měsíc:
     Měsíc bude 1. ledna v novu. Bude to tedy týden, kdy bude možno sledovat slabé objekty téměř celou noc. 2. ledna 2014 na večerní obloze po západu Slunce v souhvězdí Střelce bude velmi zajímavé najít na obloze úzký srpek Měsíce v blízkosti Venuše kolem 16. hod. Pokud se povede počasí, tak by to měla být v dalekohledu zajímavá podívaná, neboť vedle sebe uvidíme dva "srpečky". Malý srpek bude patřit Venuši. Okem tento úkaz uvidíme jako přiblížení "jasné" hvězdy a úzkého srpku Měsíce. 

Viditelnost planet:
     po setmění bude vidět téměř na jihu až jihozápadě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce, určitě ji nemůžeme přehlédnout. Jupiter je vidět od setmění do rána v souhvězdí Blíženců. Po půlnoci je nejvýše nad obzorem (přes 50° nad obzorem). O půlnoci vychází načervenalá planeta Mars. Ráno je téměř 30° nad obzorem. Uran je na obloze vidět hlavně v první polovině noci v souhvězdí Ryb (zapadá kolem půlnoci) a Neptun je vidět večer v souhvězdí Vodnáře nad západním obzorem, zapadá kolem deváté večer. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Venuše 
Jupiterovy měsíce
     (- 4,7 mag) bude velice jasným objektem téměř nad jižním až jihozápadním obzorem jako večernice zapadá kolem půl šesté (pro Vyškov v 17h 34m SEČ). Přesto je díky své velké jasnosti za dobrého počasí nepřehlédnutelným tělesem. Mizí za obzorem hodinu a půl po západu Slunci. 

Mars 
     (1,1 mag) je vidět v druhé polovině noci.  Vychází kolem půlnoci (pro Vyškov v 00h 05m SEČ). Nad ránem je 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Bude procházet souhvězdím Panny.

Jupiter (-2,6 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Vychází již kolem čtvrté odpoledne (pro Vyškov v 16h 17m SEČ). Kolem půlnoci najdeme Jupiter 50° nad jihem. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců. 

Saturn
     (0,6 mag) je vidět ráno před východem Slunce asi 15° vysoko nad jihovýchodním obzorem, vychází kolem půl čtvrté ráno (pro Vyškov v 3h 36m SEČ). 

Uran
     (5,7 mag) bude vidět večer v souhvězdí Ryb, vrcholí už večer a zapadá před půlnocí (pro Vyškov ve 23h 55m SEČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět večer po setmění v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem deváté (pro Vyškov ve 20h 40m SEČ).  Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag). 

Slunce 
     1. ledna 2014 vyjde před osmou ráno (pro Vyškov v 7h 47m SEČ) a zapadne kolem čtvrté (pro Vyškov v 16h 04m SEČ). 4. ledna 2014 Slunce pro Vyškov vychází v 7h 47m SEČ a zapadá v 16h 07m SEČ. Den se začíná prodlužovat hlavně večer. 

Kometa Lovejoy
     bude viditelná na ranní obloze a krátce po západu večer nad severozápadním obzorem. Pohybuje se souhvězdím Herkula. Měla by být viditelná v triedru, možná i na hranici viditelnosti okem za bezměsíčné noci. Přiložená mapka zachycuje její polohu v souhvězdí Herkula.

Maximum meteorického roje Kvadrantid
     připadá na pátek 3. ledna 2014 kolem 21. hod.  Je to opět příležitost pro vizuální pozorování a zachycení stop pádů pomocí fotografického přístroje.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
     přeji Vám prožití krásných a poklidných vánočních svátků, veselého Silvestra 2013 a šťastné vykročení do nového roku 2014. V průběhu závěru letošního roku a začátku roku nového nám snad bude společně přát i počasí a přestane na Moravě inverzní ráz počasí a zase uvidíme krásnou rozhvězdněnou oblohu.
     Hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek
***