12. 11. 2013

Úkazy na obloze 11. 11. - 17. 11. 2013 (45. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v šestačtyřicátém týdnu roku 2013. Měsíc se blíží po první čtvrti do úplňku, který nastane v neděli 17. listopadu. V průběhu týdne bude Měsíc viditelný večer a později v noci, takže ke konci týdne nám ovlivní svým svitem téměř celou noc. Bude tedy rušit pozorování slabých objektů.
      Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     27. října skončil letní středoevropský čas (SELČ), takže ve všech údajích budeme nadále používat středoevropský čas (SEČ), ten, který ukazují Vaše hodinky. 

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v neděli v úplňku. Večer po setmění je vidět nejlépe nízko nad jihozápadním obzorem Venuše. Později můžeme již jen pomocí dalekohledu vidět planetu Uran a Neptun. V první polovině noci vychází Jupiter, nejlépe bude vidět po půlnoci. V druhé polovině noci vychází Mars. Přelety ISS jsou na denní obloze. Slunce pokračuje ve zvýšené aktivitě. Na ranní obloze jsou vidět tři komety.

Měsíc:
     Měsíc dorůstá do úplňku, který nastane v neděli 17. listopadu v 16h 17m SEČ. Je vidět téměř celou noc. 

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko téměř na jihozápadě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce, určitě ji nemůžeme přehlédnout. Později vychází Jupiter (kolem osmé večer), který je nejlépe vidět po půlnoci v souhvězdí Blíženců, nad ránem už je přes 50° vysoko nad obzorem. V druhé polovině noci vychází načervenalá planeta Mars. Ráno je téměř 30° nad obzorem. Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb (zapadá kolem třetí ráno) a Neptun je vidět v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem půlnoci. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Venuše
     (- 4,5 mag) je nízko téměř nad jihozápadním obzorem jako večernice a  zapadá kolem půl sedmé večer (pro Vyškov v 18h 35m SEČ). Přesto je díky své velké jasnosti za dobrého počasí nepřehlédnutelným tělesem. Mizí za obzorem necelé dvě hodiny po západu Slunci. 

Mars 
Jupiterovy měsíce
     (1,4 mag) je vidět v druhé polovině noci.  Vychází kolem jedné ráno (pro Vyškov v 1h 00m SEČ). Nad ránem je 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Prochází pod souhvězdím Lva. 

Jupiter 
     (- 2,5 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Vychází kolem osmé večer (pro Vyškov ve 19h 52m SEČ). Kolem čtvrté ráno najdeme Jupiter 50° nad jihem. 
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety dnes ve 22h 15m SEČ, 13. listopadu ve 4h 00m SEČ a ve 23h 50m SEČ, 15. listopadu v 5h 40m SEČ a 16. listopadu v 1h 30m SEČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 13. listopadu měsíc Io přechází před Jupiterem od 4h 06m do 6h 20m SEČ; stín měsíce Europa přechází na kotouči Jupiteru od 5h 06m SEČ. 14. listopadu přechází měsíc Io před Jupiterem od 22h 33m SEČ do 00h 47m SEČ 15. listopadu. 15. listopadu měsíc Callisto přechází před Jupiterem od 3h 07m SEČ do 6h 33m SEČ. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vrcholí už v první polovině noci a zapadá kolem třetí ráno (pro Vyškov ve 3h 14m SEČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá před půlnoci (pro Vyškov ve 23h 49m SEČ).  Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag). 

Slunce
     pokračuje ve zvýšené aktivitě. Na přivrácené polokouli Slunce k Zemi bylo možno vidět celý týden aktivní oblast s menšími skvrnami. Tato oblast produkovala silné, ale krátce trvající erupce. Je možné, že tato aktivita bude pokračovat i tento týden. Dnes Slunce vyšlo před sedmou ráno (pro Vyškov v 6h 56m SEČ) a zapadne kolem čtvrt na pět (pro Vyškov v 16h 15m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 7h 04m SEČ a zapadá v 16h 09m SEČ. 

Meteorické roje v činnosti: 
     tento týden mají pokračuje aktivita meteorického roje severních a jižních Taurid, očekává se asi 5 pádů za hodinu. Tauridy dokáží také překvapit výskytem jasných bolidů. 

Ranní obloha nabízí tři zajímavé komety. 
     Nejblíže k Zemi a nejlépe viditelná je kometa C/2013 R1 (Lovejoy), která prolétá souhvězdím Raka a míří nad Lva. Je tedy dobře viditelná i před půlnocí, než začne vadit Měsíc, nebo nejlépe nad ránem. K jejímu spatření stačí triedr. Je velká a má slabší ohon (viz. mapka). 
     Další kometou je očekávaná kometa C/2012 S1 (ISON), která se již noří do vnitřních oblastí sluneční soustavy. To se projevuje na její aktivitě, má jasnou hlavu a dva ohony. Oba ohony jsou dlouhé asi dva stupně. Jasnost komety však není taková, aby jí šlo snadno pozorovat. Nad ránem do 15. listopadu nebude vadit Měsíc. Nyní se pohybuje souhvězdím Panny, blíží se k hvězdě Spica (viz. mapka). 
     Další kometou viditelnou před svítáním je krátkoperiodická kometa 2P/Encke. Nachází se v souhvězdí Panny. O víkendu bude kometa zdánlivě na obloze poblíž planety Merkur (viz. mapka).
Mapky komet zde: https://drive.google.com/file/d/0B_wOHNMa-BekTTJFbWRpWjc3TUk/edit?usp=sharing

Přelety ISS jsou tento týden na denní obloze.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek 




***