5. 11. 2013

Úkazy na obloze 4. 11. - 10. 11. 2013 (44. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze ve pětačtyřicátém týdnu roku 2013. Měsíc se blíží do první čtvrti, která nystane v neděli 10. listopadu. V průběhu týdne bude Měsíc viditelný večer a v první polovině noci, takže nebude rušit pozorování slabších objektů hlavně v druhé polovině noci.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný. 
     27. října skončil letní středoevropský čas (SELČ), takže ve všech údajích budeme nadále používat středoevropský čas (SEČ), ten, který ukazují Vaše hodinky. 

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v neděli v první čtvrti. Večer po setmění je vidět nejlépe nízko nad západním obzorem Venuše. Později můžeme již jen pomocí dalekohledu vidět planetu Uran a Neptun. V první polovině noci vychází Jupiter, nejlépe bude vidět po půlnoci. V druhé polovině noci vychází Mars. Přelety ISS jsou na denní obloze. Slunce zvýšilo svoji aktivitu.

Měsíc:
     Měsíc dorůstá do první čtvrti, která nastane v neděli 10. listopadu v 6h 58m SEČ. Je vidět večer jako zvětšující se srpek nejprve nad jihozápadním obzorem. Dnes 4. listopadu je Měsíc v perigeu (nejblíže Zemi - 365 tis. km).

Viditelnost planet: 
     po setmění je vidět nízko téměř na jihozápadě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce. Později vychází Jupiter (kolem půl deváté hodiny večer), který je nejlépe vidět po půlnoci v souhvězdí Blíženců, nad ránem už je přes 50° vysoko nad obzorem. V druhé polovině noci vychází načervenalá planeta Mars. Ráno je téměř 30° nad obzorem. Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb (zapadá kolem čtvrté ráno) a Neptun je vidět v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem půlnoci.  Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

Venuše 
     (- 4,5 mag) je nízko téměř nad jihozápadním obzorem jako večernice a  zapadá kolem půl sedmé večer (pro Vyškov v 18h 32m SEČ). Přesto je díky své velké jasnosti za dobrého počasí nepřehlédnutelným tělesem. Zapadá zhruba dvě hodiny po Slunci. 

Mars
     (1,4 mag) je vidět v druhé polovině noci.  Vychází po jedné ráno (pro Vyškov v 1h 06m SEČ). Nad ránem je 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. Prochází souhvězdím Lva. 

Jupiter 
     (- 2,4 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Vychází kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 20m SEČ). Po čtvrté ráno najdeme Jupiter 50° nad jihem. 

     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety ve středu 6. listopadu ve 3h 15m SEČ a ve 23h 05m SEČ, 8. listopadu ve 4h 50m SEČ, 9. listopadu v 00h 40m SEČ a 10. listopadu v 6h 30m SEČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: 6. listopadu měsíc Io přechází před Jupiterem od 2h 17m do 4h 32m SEČ; měsíc Europa přechází před Jupiterem od 4h 55m do 7h 37m SEČ a měsíc Callisto se schová za kotouček planety Jupiter v 6h 14m SEČ. 8. listopadu přechází měsíc Ganymed, úkaz začíná v 5h 04m. Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vrcholí už v první polovině noci a zapadá kolem čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3h 43m SEČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

Neptun 
     (7,8 mag) už můžeme vidět hlavně v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá po půlnoci (pro Vyškov v 00h 20m SEČ).  Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag).

Slunce 
     pokračuje ve zvýšené aktivitě. Erupce nastávají na polokouli Zemi přivrácené. Máme se asi na co těšít. Je možné, že budou vznikat polární záře, je otázkou zda budou videtelné i z našich zeměpisných šířek. Dnes Slunce vyšlo před sedmou ráno (pro Vyškov v 6h 45m SEČ) a zapadne kolem půl páté (pro Vyškov v 16h 26m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 53m SEČ a zapadá v 16h 18m SEČ.

Meteorické roje v činnosti:
Tento týden mají největší aktivitu Tauridy, očekává se asi 5 pádů za hodinu. Tauridy dokáží také překvapit výskytem jasných bolibů.  

Přelety ISS jsou tento týden na denní obloze.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek