7. 10. 2013

Úkazy na obloze 7. 10. - 13. 10. 2013 (41. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v jednačtyřicátém týdnu roku 2013. Měsíc je na konci týdne v sobotu 12. 10. 2013 v první čtvrti. První polovina týdne je ještě vhodná pro pozorování slabých objektů téměř celou noc, druhá polovina týdne je vhodná k večernímu pozorování Měsíce. (velká plasticita útvarů na rozhraní světla a tmy - terminátor).
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku. Letní čas se bude používat do neděle 27. října.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v sobotu v první čtvrti. Večer po setmění je vidět nejlépe nízko nad západním obzorem Venuše. Během noci můžeme již jen pomocí dalekohledu vidět planetu Uran a Neptun. V druhé polovině noci je pěkně vidět Jupiter a Mars. Začínají večerní přelety ISS.

Měsíc:
     Měsíc dorůstá do první čtvrti, která nastane v sobotu 12. října v 1h 03m SELČ. 8. října je Venuše v konjunkci s Měsícem na večerní obloze nad západním obzorem (Měsíc jako úzký srpek je tři stupně nad Venuší). 10. října je Měsíc nejblíže Zemi (perigeum - 369 814 km). 

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko téměř na jihozápadě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce. Venuše zůstala jedinou večer viditelnou planetou. Jupiter je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Blíženců, ráno už je přes 50° vysoko nad obzorem. V druhé polovině noci vychází načervenalá planeta Mars je níže k obzoru než Jupiter. Ráno je téměř 30° nad obzorem. Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je vidět v první polovině noci v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem třetí hodiny noční. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Venuše
     (- 4,2 mag) je nízko téměř nad jihozápadním obzorem zapadá kolem osmé večer (pro Vyškov ve 19h 41m SELČ). Je to asi hodinu a čtvrt po západu Slunce. Kotouček Venuše je v první čtvrti. Za soumraku je Venuše krásnou "Večernicí", ačkoli je jen velmi nízko na západě až jihozápadě. 

Mars
     (1,6 mag) je vidět v druhé polovině noci. Na obloze se blíží jasné hvězdě Regulus v souhvězdí
Jupiterovy měsíce
Lva.  Vychází kolem půl třetí ráno (pro Vyškov ve 2h 25m SELČ). Nad ránem je 30° nad obzorem a upoutá nás svoji načervenalou barvou. 


Jupiter 
     (- 2,2 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Vychází kolem jedenácté večer (pro Vyškov ve 23h 04m SELČ). Na začátku svítání najdeme Jupiter 50° nad jihovýchodem. 
     Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety v úterý 8. října ve 5h 15m SELČ, ve čtvrtek 10. října v 6h 55m SELČ a v neděli 13. října ve 4h 25m SELČ.
     Zajímavé úkazy měsíců Jupiteru: je vhodné upozornit na to, že v sobotu 12. října nad ránem nastane trojitý úkaz stínů měsíců: Callisto (stín přechází v období od 5h 10m do 7h 37m SELČ), Europa (stín přechází v období od 5h 22m do 8h 00m SELČ), Io (stín přechází v období od 6h 30m do 8h 44m SELČ). Obrázek ukazuje polohu galileovských měsíců. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vrcholí v druhé polovině noci, vychází kolem šesté večer (pro Vyškov v 17 h 58m SELČ) a zapadá kolem půl sedmé ráno (pro Vyškov v 6h 38m SELČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět téměř celou noc kromě rána v souhvězdí Vodnáře, zapadá kolem třetí ráno (pro Vyškov ve 03h 12m SELČ).  Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag). 

Slunce
     se probralo a proběhlo několik erupcí, které vyvolaly polární záře. Na povrchu Slunce je několik skupin skvrn a uvidíme jak se bude situace tento týden vyvíjet. Dnes vyšlo Slunce po sedmé ráno a zapadne kolem čtvrt na sedm večer. Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 58m SELČ a zapadá v 18h 22m SELČ. Délka noci už převládá nad délkou dne. 

Kometa ISON C/2012 S1 
     je stále lépe pozorovatelná. Poslední odhady jasnosti se pohybují něco pod 11 mag. Na fotografiích má kometa už zřetelný malý ohon v délce několika úhlových minut. Očekávaný blízký průlet kolem Marsu ve vzdálenosti 10 mil. km přinesl užitečná data. Na snímcích ze zařízení u Marsu bylo vidět jádro komety a z toho bude možné určit jeho velikost. Kometa nemá tendenci se rozpadat a tak směřuje k zajímavému divadlu, které nám poskytne již za dva měsíce. 

Meteorické roje v činnosti: 
     v tomto týdnu je velice dobře vidět nastupující meteorický roj Drakonid a také můžeme zaznamenat aktivitu Taurid
     Drakonidy vylétávají zdánlivě ze souhvězdí Draka. Maximum je očekáváno 8. října večer. Očekávaná frekvence je max 5 meteorů za hodinu.
     Pokračuje aktivita Taurid, jejichž frekvence je kolem dvou meteorů za hodinu. Radiant roje ježí pod souhvězdím Berana. 

Přelety ISS jsou na večerní obloze.
Datum             Začátek        Směr                           Konec          Směr
09.10.              19h 33m       jih                              19h 36m      jihovýchod
11.10.              19h 33m       jihozápad                   19h 37m      východojihovýchod
12.10.              18h 46m       jihojihozápad              18h 52m       východ
13.10.              19h 34m       západojihozápad        19h 39m       východoseverovýchod
14.10.              18h 46m       jihozápad                   18h 52m       východoseverovýchod
15.10.              19h 35m       západ                        19h 39m       východoseverovýchod
Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek

***