2. 9. 2013

Úkazy na obloze 2. 9. - 8. 9. 2013 (36. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v šestatřicátém týdnu roku 2013. Měsíc je ve čtvrtek 5. 9. 2013 v novu. Otvírá se tedy možnost pozorovat slabší objekty téměř celou noc.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku. Letní čas se bude používat do neděle 27. října.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve čtvrtek v novu. Večer po setmění je vidět nízko nad západním obzorem Venuše, téměř skončíla viditelnost planety Saturn. Celou noc je vidět (už ale dalekohledem) planeta Neptun a Uran. Neptun je těsně po opozici se Sluncem (je na opačné straně oblohy než Slunce). Je vidět v dalekohledu tedy celou noc. V druhé polovině noci je  nad východním obzorem planeta Mars a výše Jupiter. ISS má pouze denní přelety.

Měsíc:
     Měsíc je ve čtvrtek 5. září v 13h 36m SELČ v  novu. Otvírá se tedy možnost celou noc pozorovat slabší objekty. Úzký srpek Měsíce je 3. září na ranní obloze v seskupení s planetou Mars a Jupiter. Naopak nový úzký srpek Měsíce no novu je 8. září kolem desáté hodiny večerní v konjunkci s Venuší nad západním obzorem (Měsíc je 1,2° jižně). 

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko téměř na západě Venuše, jako výrazná hvězda těsně po západu Slunce, lépe se najde pomocí triedru. Téměř končí viditelnost planety Saturn, je velice nízko na jihozápadě a zapadá po deváté hodině. Jupiter je vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Blíženců, ráno už je přes 30° vysoko nad obzorem. V druhé polovině noci vychází načervenalá planeta Mars je níže k obzoru než Jupiter. Ráno je téměř 20° nad obzorem. Uran je na obloze téměř celou noc v souhvězdí Ryb a Neptun je vidět rovněž téměř celou noc v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Saturn
     (0,7 mag) je  už těžko pozovatelný nízko nad jihozápadním obzorem za šera v souhvězdí Panny. Jeho výška nad obzorem už je pod deseti stupni nad obzorem. Stále však můžeme pozorovat jeho krásně rozevřený prstenec. Saturn zapadá již kolem půl desáté večer (pro Vyškov ve 21h 26m SELČ).

Venuše
     (- 4,1 mag) je nízko téměř nad západním obzorem zapadá kolem půl deváté večer (pro Vyškov ve 20h 39m SELČ). Je to asi hodinu po západu Slunce, takže je nad západem ještě dost světla a k vyhledání možná pomůže triedr. 

Mars
     (1,6 mag) je vidět v druhé polovině noci. Prochází souhvězdím Raka a o víkendu začne procházet hvězdokupou Jesličky (Preasepe) M 44 v souhvězdí Raka (viz. mapka). Vychází kolem třetí ráno (pro Vyškov ve 2h 42m SELČ). 

Jupiter 
Jupiterovy měsíce
     (-2,0 mag) je vidět v souhvězdí Blíženců. Vychází asi hodinu po půlnoci (pro Vyškov v 01h 02m SELČ). Velká rudá skvrna prochází středem kotoučku planety ve čvrtek 5. září ve 2h 55m SELČ a v sobotu 7. září ve 4h 35m SELČ. Ve čtvrtek 5. září přechází přes kotouček Jupiteru měsíc Io se svým stínem. Můžeme pozorovat i další Galileovské měsíce. Obrázek ukazuje jejich polohu. 

Uran
     (5,7 mag) je vidět téměř celou noc v souhvězdí Ryb, vrcholí v druhé polovině noci, vychází kolem osmé (pro Vyškov ve 20 h 18m SELČ). Jeho pozice na obloze je výhodná k jeho vyhledání, protože se můžeme "odrazit" od hvězdy delta Psc (4,4 mag).  Jeho kotouček již rozlišíme při stonásobném zvětšení. Polohu Uranu jsme přínesli na mapce v předchozích informacích. 

Neptun
     (7,8 mag) už můžeme vidět celou noc v souhvězdí Vodnáře, vychází kolem sedmé večer (pro Vyškov v 19h 07m SELČ). Vyhledat ho můžeme v dalekohledu od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag), od této hvězdy je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku. V dalekohledu o průměru nad 25 cm bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček i s měsícem Triton (13,5 mag). 

Slunce
     bylo minulý týden přechodně méně aktivní, dá se očekávat tedy konečně už vyšší aktivita. Dnes vyšlo Slunce po šesté hodině a zapadne kolem půl osmé večer. Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 6h 17m SELČ a zapadá v 19h 22m SELČ. Opět se nám noc prodlužuje. 

Přelety ISS v tomto týdnu jsou pouze denní.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy, 
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek


***