15. 7. 2013

Úkazy na obloze 15. 7. - 21. 7. 2013 (29. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v devětadvacátém týdnu roku 2013. Měsíc je zítra v první čtvrti. Pro sledování slabých objektů jsou vhodné podmínky do poloviny týdne až v druhé polovině noci, koncem týdne až ráno.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je zítra v první čtvrti. Večer je vidět nad severozápadním obzorem planeta Venuše, planeta Saturn je v první polovině noci, Mars ráno a Jupiter ráno nízko nad jihovýchodem. Přelety ISS začaly probíhat na ranní obloze.

Měsíc:
     Měsíc bude zítra 16. července v 5h 18m SELČ v první čtvrti. Nejlépe je viditelný od soumraku na jihozápadě a postupně nad jihem. 16. července večer je Měsíc v blízkosti planety Saturn, Měsíc je jižně od Saturnu. 21. července je Měsíc ve 22 h nejblíže k Zemi - 358 409 km.  V polovině týdne Měsíc zapadá po půlnoci, na konci týdne až kolem půl třetí ráno, takže bude rušit svým svitem i pozorování v druhé polovině noci.

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět nízko nad severozápadním obzorem Venuše, jako výrazná hvězda za soumraku. Saturn uvidíme nejlépe v první polovině noci. Jupiter je vidět ráno nízko nad jihovýchodním obzorem, vychází asi hodinu a půl před východem Slunce, takže je vidět až na světlé obloze. Na ranní obloze se ukáže před východem Slunce načervenalý Mars. Na ranní obloze se k sobě blíží Jupiter a Mars. Uran je na ranní obloze v souhvězdí Ryb a Neptun je na ranní obloze v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Saturn
     (0,6 mag) se přesunul na jihozápadní oblohu a dá se pozorovat po setmění v souhvězdí Panny, vlevo od jasné hvězdy Spiky. Jeho výška nad obzorem není ideální (pouze necelých 30° ), ale vynahrazuje to pěkně rozevřený prstenec kolem planety. Nejvýše nad obzorem nad jihem je za světla kolem půl osmé hodiny večerní (pro Vyškov v 19h 23m SELČ) a zapadá v 00h 34m SELČ.  Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení. 

Venuše
     (- 3,9 mag) je nízko nad severozápadním obzorem zapadá po desáté (pro Vyškov ve 22h 13m SELČ).

Mars
     (1,5 mag) je vidět asi hodinu a půl  před východem Slunce ráno nízko nad východním obzorem, vychází po třetí ráno (pro Vyškov ve 3h 13m SELČ), je prakticky těžko pozorovatelný, neboť se ztrácí v záři vycházejícího Slunce. 

Jupiter 
     (- 1,9 mag) je vidět asi hodinu a půl před východem Slunce ráno nízko nad východním obzorem. Vychází kolem půl čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3h 29m SELČ), je prakticky těžko pozorovatelný, neboť se ztrácí v záři vycházejícího Slunce. 

Uran
     (5,8 mag) je převážně vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Ryb, lze na tmavé obloze dohledat od delty a epsilon v Rybách a směrem k Uranu je ještě jedna hvězda stejné jasnosti jako má planeta samotná, která je asi stupeň na severovýchodě od planety. Vychází kolem půl dvanácté (pro Vyškov ve 23 h 32m SELČ). 

Neptun
     (7,8 mag) je vidět nejlépe v druhé polovině noci v souhvězdí Vodnáře, vychází kolem půl jedenácté večer (pro Vyškov ve 22h 22m SELČ). 

Slunce
     je o něco aktivnější v minulém týdnu byly na přivrácené polokouli velké skvrny viditelné i okem. Možná, že i v tomto týdnu se zvýšená aktivita projeví počtem skvrn. Na začátku týdne Slunce vychází po páté ráno (pro Vyškov ve 5h 05m SELČ) a zapadá před devátou večer (pro Vyškov ve 20h 51m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 08m SELČ a zapadá ve 20h 47m SELČ. Stále jsou v tomto období ještě velice dlouhé dny a krátké noci, ale už se den začíná o minuty zkracovat na úkor tmy. 

ISS
     se koncem týdne začíná objevovat na ranní obloze:

Datum              Začátek        Směr                       Konec         Směr
19.7.                 04h 10m       jih                            04h 15m     východ
20.7.                 03h 23m       jihojihovýchod           03h 25m     východojihovýchod
21.7.                 04h 09m       jihojihozápad            04h 15m     východ
22.7.                 03h 23m       jih                            03h 27m     východ        

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování 
Váš Petr Hájek



***