8. 7. 2013

Úkazy na obloze 8. 7. - 14. 7. 2013 (28. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v osmadvacátém týdnu roku 2013. Měsíc je dnes v novu. Jsou tedy nejvýhodnější pozorovací podmínky pro sledování slabých objektů na obloze po celou noc.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je dnes v novu a v první čtvrti bude až 16. července. Večer je vidět nízko nad severozápadním obzorem planeta Venuše, planeta Saturn je v první polovině noci, Mars ráno a Jupiter ráno nízko nad jihovýchodem. Přelety ISS probíhají ve dne a budou se přesouvat na ranní oblohu.

Měsíc:
     Měsíc bude dnes v pondělí 8. července v 9h 14m SELČ v novu. V polovině týdne Měsíc jako malý srpeček zapadá zhruba hodinu a půl po západu Slunce, takže bude viditelný nad západním obzorem. Na konci týdne bude už zapadat kolem jedenácté hodiny (pro Vyškov ve 22h 50m) SELČ, protože však prochází na obloze pod rovinou ekliptiky, bude večerní srpek obtížně viditelný od čtvrtku ho můžeme hledat vlevo od Venuše.

Viditelnost planet:
     po setmění je vidět velice nízko nad severozápadním obzorem Venuše. Saturn uvidíme nejlépe v první polovině noci. Jupiter je vidět ráno nízko nad jihovýchodním obzorem, vychází asi hodinu a půl před východem Slunce, takže je vidět až na světlé obloze. Na ranní obloze se ukáže před východem Slunce načervenalý Mars. Uran je na ranní obloze v souhvězdí Ryb a Neptun je na ranní obloze v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek. 

Saturn
     (0,6 mag) se přesunul na jihozápadní oblohu a dá se pozorovat po setmění v souhvězdí Panny, vlevo od jasné hvězdy Spiky. Jeho výška nad obzorem není ideální (pouze necelých 30° ), ale vynahrazuje to pěkně rozevřený prstenec kolem planety. Nejvýše nad obzorem nad jihem je za světla kolem osmé hodiny večerní (pro Vyškov v 19h 50m SELČ) a zapadá v 01h 06m SELČ.  Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení. 

Venuše
     (- 3,9 mag) je velice nízko nad severozápadním obzorem zapadá o půl jedenácté (pro Vyškov v 22h 23m SELČ). 

Mars
     (1,5 mag) je vidět asi hodinu a půl  před východem Slunce ráno nízko nad východním obzorem, vychází kolem půl čtvrté ranní (pro Vyškov ve 3h 21m SELČ), je prakticky těžko pozorovatelný, neboť se ztrácí v záři vycházejícího Slunce. 

Jupiter
     (- 1,9 mag) je vidět asi hodinu před východem Slunce ráno nízko nad východním obzorem, čtvrté ráno (pro Vyškov ve 3h 49m SELČ), je prakticky těžko pozorovatelný, neboť se ztrácí v záři vycházejícího Slunce. 

Uran
     (5,8 mag) je převážně vidět v druhé polovině noci v souhvězdí Ryb, neboť vychází o půlnoci (pro Vyškov v 00 h 00m SELČ). 

Neptun
     (7,8 mag) je vidět nejlépe v druhé polovině noci v souhvězdí Vodnáře, vychází kolem jedenácté večer (pro Vyškov ve 22h 50m SELČ). 

Slunce:
     Na Slunci je pěkná oblast s měnícím se počtem skvrn. Erupční aktivita není však nijak velká. Uvidíme co přinese tento týden. Na začátku týdne Slunce vychází před pátou ráno (pro Vyškov ve 4h 58m SELČ) a zapadá v devět večer (pro Vyškov ve 20h 56m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází v 5h 01m SELČ a zapadá ve 20h 54m SELČ. Stále jsou v tomto období ještě velice dlouhé dny a krátké noci, ale už se den začíná o desítky vteřin zkracovat na úkor tmy. Prakticky v tuto dobu nenastává astronomická noc, kdy je Slunce minimálně 18° pod obzorem. 

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování 
Váš Petr Hájek