8. 5. 2013

Úkazy ve dnech 6. 5. - 12. 5. 2013 (19. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

Kometa C/2011 PanStarrs
     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v devatenáctém týdnu roku 2013. Měsíc je v pátek 10. května v novu. Kometa PanSTARRS, která je cirkumpolární (nezapadá pod obzor celou noc) citelně zeslábla. Večer při jejím pozorování neruší Měsíc. Přelety ISS jsou ve dne, takže běžné pozorování není možné.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je v pátek 10. května v novu ve 2h 31m SELČ. V tomto týdnu jsou tedy vhodné podmínky pro pozorování slabších objektů téměř celou noc. Po západu Slunce můžeme pozorovat planetu Jupiter, celou noc můžeme pozorovat Saturn.

Měsíc:
     Měsíc je v pátek 10. května ve 02h 31m SELČ v novu. 11. května je úzký srpeček Měsíce nad západním obzorem nadaleko planety Jupiter. Úkaz bude dost nesnadný k pozorování, neboť Měsíc je velice tenký. Měsíc v tento den zapadá ve 21h 52m SELČ. V neděli 12. května bude Měsíc jenom čtyři stupně vlevo od planety Jupiter.

Viditelnost planet:
Jupiterovy měsíce
     po setmění končí viditelnost planety Jupiter nad severozápadním obzorem. Večer a v druhé polovině noci vévodí na obloze druhá největší planeta Saturn, která vychází již kolem sedmé hodiny večerní. Nad západním obzorem se začne objevovat planeta Venuše. Planeta Mars a Uran jsou rovněž nepozorovatelné. Neptun je na ranní obloze před východem Slunce v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

Jupiter
     (- 1,9 mag) najdeme večer už jen nízko nad severozápadním obzorem v souhvězdí Býka. Zapadá kolem jedenácté (pro Vyškov ve 22h 58m SELČ). Jupiter je planetárním objektem jehož možnosti pozorování večer již pomalu končí. Je již nízko nad severozápadním obzorem. Zhoršuje se také pozorování oblačných pásů, Velké rudé skvrny i jeho čtyř Galileovských měsíců - Io, Europa, Kallisto a Ganymed. Přiložený obrázek ukazuje schematicky pohyb Galileovských měsíců v tomto týdnu a jejich aktuální polohu.

Saturn
     (0,2 mag) se dá již pozorovat kolem deváté večer na pomezí souhvězdí Vah a Panny, asi 15° východně od hvězdy Spika v Panně. Jeho výška nad obzorem není ideální (pouze necelých 25° ), ale vynahrazuje to pěkně rozevřený prstenec kolem planety. V tomto týdnu vychází v sedm večer (pro Vyškov v 19h 00m SELČ), nejvýše nad obzorem je po půlnoci (pro Vyškov v 00h 08m SELČ). Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek můžeme vidět mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení.

Slunce
     je stále velmi aktivní a v aktivitě pokračuje. Další pěkná skupina skvrn putuje středem kotouče. Uvidíme jak se situace dále vyvine. Na začátku týdne Slunce vychází kolem páté ráno (pro Vyškov v 5h 19m SELČ) a zapadá po osmé večer (pro Vyškov ve 20h 19m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází už v 5h 14m SELČ a zapadá ve 20h 23m SELČ.

Kometa C/2011 L4 (PanSTARRS) je cirkumpolární, je vidět večer i ráno a nezapadá pod obzor.
     Kometa výrazně zeslábla, stále je však v dosahu většiny amatérských dalekohledů. Prolétla souhvězdím Cassiopei a nyní je v souhvězdí Cefea. Vizuálně již kometa není moc atraktivní, ale fotograficky je to stále zajímavý objekt.

Přelety ISS
     v tomto týdnu pokračují ve dne.


Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, snad už jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování.
Váš Petr Hájek