22. 4. 2013

Úkazy ve dnech 22. - 28. 4. 2013 (17. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v sedmnáctém týdnu roku 2013. Měsíc je ve čtvrtek 25. dubna v úplňku. Tento týden je ještě možnost pozorovat kometu PanSTARRS, která je cirkumpolární (nezapadá pod obzor celou noc), ale slábne (koncem měsíce by měla mít kolem 7. mag). Lepší podmínky pro její pozorování jsou ráno. Ale bude už rušit svit Měsíce. Přelety ISS jsou již pouze kolem západu Slunce, takže pozorování není tak snadné.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
Ve všech časových údajích budeme používat již zavedený středoevropský letní čas (SELČ). SELČ = (SEČ + 1 hod) nebo (UT + 2 hod). SEČ-středoevropský čas, UT-světový čas, čas na nultém poledníku.

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je ve čtvrtek 25. dubna v úplňku. V tomto týdnu jsou tedy zhoršené podmínky pro pozorování slabších objektů. Po západu Slunce a večer můžeme pozorovat planetu Jupiter, kolem deváté hodiny večerní se již dá nad východním obzorem pozorovat druhá největší planeta sluneční soustavy - Saturn. V době úplňku nastane částečné zatmění Měsíce s maximem ve 22h 08m SELČ, úkaz bude probíhat nedaleko Saturnu a půlde o zatmění, kdy se měsíční kotouč zakryje necelé 2% svého průměru.

Měsíc:
     Měsíc je ve čtvrtek 25. dubna ve 21h 59m SELČ v úplňku. V tento den nastane i částečné zatmění Měsíce s maximem kolem 22 hod večer (viz. přiložený obrázek).

Viditelnost planet:
     po setmění můžeme ještě vidět planetu Jupiter nízko nad severozápadním obzorem. Venuše bude koncem týdne na večerní obloze nad jihozápadním obzorem (-3,9 mag). Před půlnocí a v druhé polovině noci vévodí na obloze druhá největší planeta Saturn, která vychází již kolem osmé hodiny večerní. Planeta Mars a Uran jsou rovněž nepozorovatelné. Neptun je na ranní obloze před východem Slunce v souhvězdí Vodnáře. Oblohu večer ukazuje přiložený obrázek.

Jupiter
     (- 2,0 mag) najdeme večer už poměrně nízko nad severozápadním obzorem v souhvězdí Býka. Zapadá kolem půl dvanácté (pro Vyškov v 23h 39m SELČ). Jupiter je tedy nejvhodnějším planetárním objektem již večer a v první polovině noci, je však již nízko nad obzorem. Jsou krásně vidět jeho oblačné pásy, Velká rudá skvrna i jeho čtyři Galileovské měsíce - Io, Europa, Kallisto a Ganymed. Velká rudá skvrna přechází středem kotoučku planety: 24.4. ve 21h 15m SELČ. Měsíce nám připraví zajímavou podívanou: 24.4. nastane ve 21h 34m konec zákrytu měsíce Ganymed; 28.4. nastane od 20h 57m do 23h 10m přechod měsíce Io. Přiložený obrázek ukazuje schematicky pohyb Galileovských měsíců v tomto týdnu a jejich aktuální polohu.

Saturn
     (0,2 mag) se dá již pozorovat kolem desáté večer a v druhé polovině noci v souhvězdí Vah. Blíží se do opozice (28.4. bude opozice se Sluncem), takže bude viditelný prakticky celou noc. Je krásně pozorovatelný prstenec. V tomto týdnu vychází kolem osmé večer (pro Vyškov v 20h 01m SELČ), nejvýše nad obzorem je kolem jedné hodiny noční (pro Vyškov v 01h 11m SELČ). Ráno zapadá v 6h 18m SELČ. Jeho výška nad obzorem je však pouze necelých 30°. Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení. 

Slunce
     ukázalo na svém povrchu řadu skvrn, objevují se i slabší erupce. Na začátku týdne Slunce vychází kolem šesté ráno (pro Vyškov v 5h 43m SELČ) a zapadá kolem osmé večer (pro Vyškov v 19h 58m SELČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází už v 5h 37m SELČ a zapadá v 20h 03m SELČ.   

Kometa C/2011 L4 (PanSTARRS) je cirkumpolární, je vidět večer i ráno a nezapadá pod obzor
     Kometa se zase vzdálila úhlově na obloze od Slunce. Je nyní cirkumpolární - viditelná celná celou noc. Večer se nachází poblíž souhvězdí Cassiopei, kolem půlnoci je asi jen 10° nad severním obzorem, nad ránem stoupá až do výšky kolem 30° nad obzor. Kometa slábne její jasnost se blíží k sedmé hvězdné velikosti. Pro pozorování je již lepší použít větší triedr, či menší dalekohled.

Částečné zatmění Měsíce 25. dubna (čtvrtek) 2013
     Toto velmi malé částečné zatmění nůžeme pozorovat v celém průběhu v první polovině noci. Měsíc se doslova jen dotkne plného zemského stínu a nejvíce v něm bude ponořen svým severním okrajem necelými 2 procenty svého průměru. Přesto však půlde o zajímavou podívanou, kdy nám bude Měsíc tmavnout a severovýchodně od Měsíce nalezname planetu Saturn (ve vzdálenosti asi 1,5°) a 11° západně můžeme vidět jasnou hvězdu Spiku ze souhvězdí Panny. Během maximální fáze tohoto částečného zatmění, které potrvá přibližně 27 minut bude Měsíc asi 15° nad obzorem.
Začátek částečného zatmění nastane ve 21h 54 m SELČ, maximální fáze (cca 1,5%) nastane ve 22h 08m a konec částečného zatmění nastane ve 22h 21m SELČ.  Průběh úkazu zachycuje obrázek v max. fázi.

Přelety ISS
     v tomto týdnu pokračují již jen v době kolem západu Slunce, tak nejde o tak výrazný efekt.

30. dubna v 16.30 hod proběhne v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově přednáška s názvem: "Hubbleův kosmický dalekohled a klenoty noční oblohy".  V přednášce RNDr. Petra Hájka se posluchači seznámí s více než 20 letou historií kosmického dalekohledu a se zajímavými snímky různých objektů ve vesmíru ve srovnání s tím, jak je můžeme vidět amatérskými přístroji.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, snad už jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování.
Váš Petr Hájek