11. 3. 2013

Úkazy ve dnech 11. - 17. 3. 2013 (11. týden)

Vážení příznivci pozorování oblohy,

     dnes Vám posílám opět informace o zajímavém dění na obloze v jedenáctém týdnu roku 2013. Měsíc je dnes 11. března v novu, takže pokud bude jasno, nebude rušit naše pozorování. Tento týden už by měla být vidět po západu Slunce kometa PanSTARRS. Orientační mapka byla v informacích minulý týden. Pro úplnost ji ještě jednou posílám.
     Informace o dění na obloze mohou zajímat i další pozorovatele nočního nebe. Pokud někoho takového znáte, tak mi pošlete jeho emailovou adresu. Rovněž i za připomínky k obsahu, či rozšíření budu vděčný.
     Ve všech časových údajích budeme používat středoevropský čas (SEČ).

A jak to tedy bude v tomto týdnu na obloze vypadat?

     Měsíc je dnes 11. března v novu. Tedy v tomto týdnu jsou ideální podmínky pro pozorování slabších objektů. Měsíc bude v první čtvrti až příští týden (19. března). V první polovině noci jsou ideální podmínky pro pozorování planety Jupiter, druhá polovina noci je výhodná pro pozorování druhé největší planety sluneční soustavy - Saturnu.

Měsíc:
     Měsíc je dnes 11. března v novu ve 20 h 53 m SEČ. Postupně ho vidíme jako malý srpek po západu Slunce, koncem týdne už bude Měsíc zapadat až před půlnocí. Ve středu již snad srpeček Měsíce uvidíte nízko nad západním obzorem a pod ním bude ležet kometa PanSTARRS. Bude to chtít triedr a hlavně ideální výhled bez překážek nad západní obzor. 19. března je Měsíc v první čtvrti.

Viditelnost planet:
    večerní obloze vévodí planeta Jupiter (je vidět až do téměř jedné hodiny po půl noci, kdy zapadá). Venuše je nepozorovatelná pro svoji blízkost u Slunce. Kolem půlnoci a v druhé polovině noci je potom vidět druhá největší planeta Saturn, která se objeví na obloze kolem desáté hodiny. Planeta Uran je nad západním obzorem asi hodinu po západu Slunce v souhvězdí Ryb, takže je prakticky nepozorovatelný a Neptun je nepozorovatelný.

Merkur je nepozorovatelný.

Venuše je nepozorovatelná.

Mars (1,2 mag) je prakticky nepozorovatelný.

Jupiter
     (- 2,2 mag) je dominantním pozorovacím objektem v první polovině noci v souhvězdí Býka. Kulminuje (nejvýše nad obzorem) ještě za světla kolem páté odpoledne (pro Vyškov v 16 h 56 m SEČ) a zapadá už kolem jedné hodiny v noci (pro Vyškov v 00 h 51 m SEČ). Jupiter je tedy nejvhodnějším planetárním objektem již večer a v první polovině noci. Jsou krásně vidět jeho oblačné pásy, Velká rudá skvrna i jeho čtyři Galileovské měsíce - Io, Europa, Kallisto a Ganymed.
Velká rudá skvrna přechází středem kotoučku planety:
12. 3. v 19 h 25 m;
14. 3. ve 21 h 05 m;
16. 3 ve 22 h 45 m;
17. 3. v 18 h 35 m.
Měsíce nám připraví zajímavou podívanou:
12. 3. nastane od 16 h 23 m do 18 h 45 m zákryt měsíce Ganymed;
12. 3. nastane od 19 h 58 m do 22 h 25 m přechod měsíce Europa;
12. 3. ve 21 h 45 m začíná zákryt měsíce Io;
13. 3. od 18 h 58 m do 21 h 10 m nastává přechod měsíce Io;
14. 3. v 19 h 35 m nastane konec zatmění měsíce Europa a v tentýž den (tj. 14. 3.) v 19 h 42 m nastane konec zatmění měsíce Io. Tedy 14. března při pozorování planety Jupiter po západu Slunce uvidíme u planety pouze dva měsíce, po půl osmé se objeví další dva (viz. výše).
Přiložený obrázek ukazuje schematicky pohyb Galileovských měsíců v tomto týdnu a jejich aktuální polohu.

Saturn
     (0,4 mag) se nachází v druhé polovině noci v souhvězdí Vah. Je krásně pozorovatelný prstenec. V tomto týdnu vychází kolem desáté (pro Vyškov v 21 h 50 m SEČ), nejvýše nad obzorem je kolem třetí ráno (pro Vyškov ve 2 h 56 m SEČ). Jeho výška nad obzorem je však pouze necelých 30°. Větším dalekohledem můžeme vidět i největší měsíc Titan. V případě dobrých pozorovacích podmínek mezeru v prstenci zvanou Cassiniho dělení.

Uran (5,8 mag) je prakticky nepozorovatelný.

Neptun je nepozorovatelný.

Slunce
     není úplně klidné. Na odvrácené straně od Země docházelo k výronům hmoty. Na přivrácené straně je několik skvrn, ale je zde poměrně klid. Na začátku týdne Slunce vychází kolem šesté ráno (pro Vyškov v 6 h 10 m SEČ) a zapadá kolem šesté odpoledne (pro Vyškov v 17 h 54 m SEČ). Koncem týdne Slunce pro Vyškov vychází už v 6 h 03 m a zapadá v 17 h 59 m.

Kometa C/2011 L4 (PanSTARRS)
v tomto týdnu nad západním obzorem
     Již jsme Vás informovali o možné viditelnosti velice "nadějné komety" PanSTARRS, která se pomalu přesouvá z jižní oblohy na severní. V tomto týdnu se vytvoří možnosti tuto kometu spatřit nad západním obzorem. Její jasnost by se měla pohybovat kolem 1 mag, ale bude nízko nad obzorem, tak k jejímu vyhledání budeme potřebovat triedr.
     Kometa kromě kómy by měla mít v dalekohledu pozorovatelný ohon. Je to příležitost také pro fotografické sledování. Jen nám musí přát počasí. Pokud se vyjasní budeme potřebovat volný západní obzor a hlavně zde nesmí být oblačnost nebo zákal z vlhkosti. Pokud se ochladí a vyjasní, tak by se takové podmínky mohly vytvořit.
     Vyhledejme si proto vhodné stanoviště, nejlépe někde na kopci s volným výhledem nad západní obzor. Když začneme kolem půl sedmé večer kometu hledat od zítřka nad západním obzorem bychom ji neměli minout. Přesto to bude obtížné pozorování, neboť pokud bude Slunce 6° pod obzorem (občanský soumrak) kometa bude
12. 3. jen 6° nad obzorem,
13. 3. jen 7,5° nad obzorem,
14.3. 9° nad obzorem,
15.3. 10° nad obzorem.
Tedy prakticky pozorování bude probíhat ještě za světla (viz. obrázky, převzato ze Sky&Telescope). Na přiložených obrázcích je schematicky znázorněna poloha komety nad západním obzorem pro snadnější orientaci na obloze.

Vážení přátelé a příznivci pozorování noční oblohy,
přeji Vám pohodový týden, jasnou oblohu a hezké zážitky při pozorování
Váš Petr Hájek