2. 1. 2012

Úkazy na obloze leden a únor 2012

     


     V lednu a únoru letošního roku bude nejvýraznějším objektem nad západním obzorem planeta Venuše. Zpozorujeme ji už velmi krátce po západu Slunce nad jihozápadním obzorem už v době, kdy obloha je ještě velmi světlá. Venuše je totiž po Slunci a Měsíci třetím nejjasnějším objektem na pozemské obloze. 


Obrázek: 
Venuše nad jihozápadem 10. 12. 2011


     Kousek nad Venuší směrem západním pak najdeme jen o něco slabšího Jupitera. Největší planetu Sluneční soustavy, jejíž čtyři největší měsíce – Io, Europu, Ganymeda a Callisto – uvidíme už v menším dalekohledu.

    V 19. hodin se nám vysoko nad hlavu dostávají typická zimní souhvězdí, snad nejkrásnější část oblohy. Nejvýraznějším je souhvězdí Orion s nádhernou Velkou mlhovinou označovanou jako M42. Jihovýchodně od něho v souhvězdí Velkého psa září nejjasnější hvězda celé pozemské oblohy Sírius. Od Velkého psa pozvednutím hlavy k nadhlavníku (zenitu) narazíme na Malého psa a jeho nejjasnější hvězdu Prokyon a budeme-li pokračovat ještě výše nad hlavu, narazíme na Blížence s jasnými hvězdami Castorem a Polluxem.

     Přejdeme-li Blížence a vydáme se pohledem doprava, dorazíme do souhvězdí Býka s načervenalou hvězdou Aldebaranem. Pozor na to, aby nedošlo díky barvě k záměně Aldebarana s planetou Mars. Stálici Aldebarana od "rudé planety" snadno rozeznáme podle toho, že na obloze bliká (scintiluje), což je typický jev u bodových hvězd. Nikoliv však u planet, jejichž kotouček na obloze je větší (ač to lidské oko není schopno rozlišit) a proto jejich svit není tolik ovlivňován nestabilitou atmosféry a svítí klidným, stálým světlem.

     Aldebarana (oko býka) najdeme na okraji otevřené hvězdokupy Hyády, která tvoří hlavu Býka a kde můžeme očima rozeznat jednotlivé hvězdy. Na hřbetě pak Býk nese další nádhernou otevřenou hvězdokupu Plejády, česky Kuřátka, označovanou jako M 45. Nad Býkem se oblohou rozkládá souhvězdí Vozky s jasnou žlutou hvězdou Capellou.


Mapky pro 19. hodinu dne 31. 1. 2012 jih




      Ve 23 hodin se zimní souhvězdí skloní nízko nad západní obzor a nad jih se přesunou o dost fádnější jarní souhvězdí. Nejzápadnější z nich je Rak, jehož součástí je otevřená hvězdokupa M 44 Jesličky, která se lidskému oku jeví jako mlhavý obláček a až dalekohled odhalí, že se jedná o shluk hvězd.


     Východně od Raka se nachází Lev, jehož si můžeme představit jako ležící zvíře s hlavou natočenou směrem k Rakovi. Nejjasnější hvězda dostala jméno Regulus, což znamená srdce lva. Pod Lvem na rozhraní souhvězdí Lva a Panny v současnosti bíle září druhá největší planeta Sluneční soustavy Saturn.


Mapky pro 23. hodinu dne 31. 1. 2012 jih




     Nad Lvem se nachází několik cirkumpolárních (u nás nikdy nezapadajících) souhvězdí, z nichž nejvýraznější jsou Velká medvědice, Malý medvěd s hvězdou Polárkou a Kasiopea. Ale ty už jsou lépe pozorovatelné, pokud se otočíme směrem k severu.


Mapky pro 19. hodinu dne 31. 1. 2012 sever




Pozorovatelnost těles Sluneční soustavy v lednu a únoru 2012:
Venuše je pozorovatelná nad západem na večerní obloze, Jupiter v první polovině noci, Mars téměř po celou noc kromě večera, Saturn až ve druhé polovině noci.

Fáze Měsíce:
leden - 1. 1. v 7 hodin v první čtvrti, 9. 1. v 9 hodin v úplňku, 16. 1. v 10 hodin v poslední čtvrti a 23. 1. v 9 hodin v novu, 31. 1. v 5 hodin v první čtvrti,
únor - 7. 2. ve 23 hodin v úplňku, 14. 2. v 18 hodin v poslední čtvrti a 21. 2. ve 23 hodin v novu.

Konjunkce (to je největší přiblížení na obloze) těles:
Měsíc a Jupiter 3. 1. ve 2 hodiny – Jupiter bude o 4,3 stupně jižně od Měsíce
Měsíc a Mars 13. 1. ve 24 hodin – Mars o 8,9 stupňů severně od Měsíce
Měsíc a Saturn 16. 1. v 16 hodin – od nás nepozorovatelná konjunkce, ale je možné v druhé polovině noci pozorovat přiblížení těchto dvou těles 16. i 17. 1.
Měsíc a Venuše 26. 1. v 15 hodin – Venuše o 5,6 stupně jižně od Měsíce, u nás jev proběhne ještě za světla
Měsíc a Jupiter 30. 1. ve 12 hodin – od nás pozorovatelné přiblížení těchto dvou těles 30. 1. večer
Měsíc a Mars 10. 2. v 7 hodin – Mars o 9,9 stupňů severně od Měsíce
Měsíc a Saturn 12. 2. v 21 hodin – od nás je možné v druhé polovině noci pozorovat přiblížení těchto dvou v noci z 12. na 13. 2.
Měsíc a Venuše 25. 2. ve 22 hodin – od nás pozorovatelné přiblížení těchto těles 25. až 27. 2. večer spolu s Jupiterem
Měsíc a Jupiter 27. 2. ve 5 hodiny – Jupiter bude o 2,9 stupně jižně od Měsíce